Erik Byrenius och techprofiler drar igång nätverket Nordic makers

Nordic Makers
Erik Byrenius och techprofiler drar igång nätverket Nordic makers

Erik Byrenius och Hampus Jakobsson (t.h.) startar nätverk med bland andra Klaus Nyengaard och Thorvald Stigsen. Foto: Sara Lindh samt pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius "Nordic makers" ska hitta skalbara techbolag i mycket tidiga skeden.

Han var en av de fyra grundarna till Onlinepizza. Sedan bolaget 2012 såldes till tyska Delivery Hero har Erik Byrenius ägnat sin tid åt att hitta framtidens storbolag i rollen som ängelinvesterare inom tech

Nu startar han ängelnätverket Nordic makers, som ska investera i tidiga skeden i skalabara techbolag.

”Vi kommer att investera så mycket som möjligt tillsammans, men vi kommer inte att resa en fond eller göra det via ett gemensamt bolag”, säger Erik Byrenius till Breakit. 

Nyheten rapporterades först av Di Digital, som berättar att nätverket kommer att investera uppemot 20 miljoner kronor per år. Nordic makers kommer inte att snegla på specifika branscher, utan söka brett.

”Vi går in i väldigt tidiga skeden och letar efter internationellt skalbara teknikbolag”, säger Erik Byrenius. 

Även om namnet antyder ett nordiskt fokus är ängelnätverket inte låst till enbart denna marknad. 

Förutom honom själv ingår en svensk till, Hampus Jakobsson, i Nordic makers.

Han är en av grundarna till TAT som såldes till Blackberry 2010. Efter det har Hampus Jakobsson ägnat sig åt att bygga Skånes startupscen och gjort investeringar i över 40 bolag.

Resterande åtta i nätverket består till största delen av danska affärsänglar och tidigare entreprenörer (kolla in hela listan i slutet av artikeln) som varit med och byggt upp bolag som Zendesk, Unity och Justeat.

Slående är att det handlar om tio män som nu går ihop. Inte en enda kvinna finns på listan.

Erik Byrenius beklagar den homogena sammansättningen i Nordic makers, men hävdar samtidigt att det blott är en spegling av hur den nordiska scenen för affärsänglar de facto ser ut.

”Vi skulle säkert tjäna på att vara mindre homogena, och det handlar inte bara om kön. Vi har alla snarlik bakgrund: vi är män från Norden i åldern 30-50 år”. 

På vilka sätt har du försökt undvika att det blev så homogent?

”Vi har träffats via investeringar som vi har gjort, och tyvärr är det så här det ser ut bland ängelinvesterare i Norden. Det handlar inte så mycket om att välja, utan man får helt enkelt anpassa sig efter vilka som är aktiva investerare i tidiga techbolag". 

Konkret ska de tio affärsänglarna ha ett nära samarbete för att hitta, utvärdera och investera i teckbolag. De kommer dock att göra investeringarna var för sig.

En investering förutsätter alltså inte att alla tio är överens, utan det kan lika gärna vara så att hälften av änglarna investerar medan resten avstår. 

”Men de bolag som vi investerar i får tillgång till all vår kunskap och erfarenhet. Det innebär att de får erfarenheten av tio personer som har grundat framgångsrika teckbolag, trots att man kanske bara lockar till sig investeringar från några av oss”. 

Nordic makers affärsänglar ska göra investeringar på kring 1-2 miljoner kronor. Perspektivet är långsiktigt.

"När man investerar i så tidiga skeden som vi gör måste man vara inställd på att det tar 5-10 år att bygga bolaget. Vi har ingen deadline eller specifik exitstrategi, utan vi vill se till att bolaget blir så framgångsrikt som möjligt tillsammans med grundarna, och då får det ta den tid det tar".

Hela listan – investerarna bakom nya Nordic makers

Alexander Aghassipour: Produktchef på Zendesk, tidigare grundare av norska Araneum

David Helgason: Grundare av spelmotorn Unity Technologies

Hampus Jakobsson: En av grundarna av TAT som köptes av Blackberry 2010. Investerar idag i startups. Har även drivit egna bolaget Brisk, som nyligen lades ner

Klaus Nyengaard: Tidigare vd för Just Eat. Serieentreprenör och investerare som även driver bolaget Geniebelt.

Lars Fløe Nielsen: Investerare som bland annat grundat bolaget Sitecore Corporation.

Martin von Haller Groenbaek: Medgrundare av Araneum och Zendesk. Idag partner på Bird & Bird.

Thomas Madsen-Mygdal: Medgrundare och vd på TwentyThree. Tidigare på Podio.

Thorvald Stigsen: Grundare av Skygate och Momondo.

Tommy Andersen: Grundare av Embedit och Techpeople. Idag ängelinvesterare.

Läs fler artiklar
LÄS MER