Hemliga vd-mejl läckte kvartalsrapport i Fingerprint

Breakit - Hemliga vd-mejl läckte kvartalsrapport i Fingerprint

Johan Carlström står i centrum för läckan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

Erik Wisterberg

Reporter

Från den petade vd:n Johan Carlströms mejlkonto skickades känslig information till en ekobrottsling.

Kvartalsrapporten som nådde allmänheten den 22 oktober 2010 var urstark. Omsättningen ökade med 72 procent i Fingerprint, bolaget som tillverkar sensorer för biometrisk identifiering. 

”Fingerprint Cards levererar sitt bästa kvartal någonsin”, löd rubriken.

Nu avslöjar SvD Näringsliv att information ur kvartalsrapporten läckte i förväg – från den nu petade vd:n Johan Carlströms mejl. 

Med den korta texten ”Tidig version. (for your eyes only) MVH /Glenn” inleddes mejlet där en utomstående person fick tillgång till rapporten flera dagar innan den nådde allmänheten, enligt SvD. 

Det är bara ett av flera exempel på när mottagaren, en man dömd för ekonomisk brottslighet, ska ha fått ta del av företagshemligheter från Fingerprint via information skickad från Carlströms mejlkonto. 

Svenska Dagbladet har fått tillgång till hittills okända dokument, som kommer från en polisutredning i ett annat ärende, som avslöjar läckorna från Fingerprint. 

De eventuella brott som kan ha begåtts i samband med läckorna är preskriberade. Johan Carlström förnekar kategoriskt att han skulle ha läckt känslig information. 

”Du påstår en massa grova saker och jag vet inte var du har fått de här uppgifterna ifrån”, säger Johan Carlström till SvD.

Styrelsen i Fingerprint meddelade tidigare i år att Johan Carlström petades, då bolaget behövde ett vaktbyte. Han är dock fortfarande storägare i Fingerprint, ett bolag vars börskurs har ökat med över 1500 procent sedan 2015. 

Fingerprint har lockat till sig hängivna småsparare, som stöttar bolaget i vått och torrt, men även blankare i stora skaror.  

Johan Carlström väntar för närvarande på rättegång kopplat till andra anklagelser om insiderbrott i Fingerprint. Den väntas inledas i november.

Läs fler artiklar
LÄS MER