Videoplaza-grundaren hoppar av: “Vill kasta mig in i något nytt"

VideoplazaOoyala

Videoplazas grundare Sorosh Tavakoli. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu flyttar Sorosh Tavakoli hem till Stockholm.

I början av 2015 sålde Sorosh Tavakoli sitt videoanonsbolag Videoplaza för en halv miljard kronor till Ooyala. Sedan dess har han jobbat kvar i bolaget - fram tills nu.

Varför slutar du nu?

“Efter nio år var det helt enkelt dags. Det var aldrig tanken att jag skulle vara kvar någon längre period efter försäljningen. Tanken var att jag skulle göra en överlämning och samtidigt något som kändes givande. Det blev att sätta upp annonsaffären här i New York. Det tog ungefär ett år, vi anställde i princip min ersättare i oktober förra året", säger han.

Nu kommer han och familjen, som snart blir fyra, flytta tillbaka till Sverige. Bland det första han ska göra är “att vila lite”.

Vad ska du göra framöver?

“Jag är väldigt open minded just nu. Jag känner bara att jag är rätt klar med mediebranschen och det vi har jobbat med. Nu vill jag slänga mig in i något nytt som jag inte kan, jag går mycket på magkänsla och följer det som jag tycker är spännande”.

“Det som mest fångat mitt intresse är energi och transport. Det känns väldigt spännande med förnybar energi. Att det nu har blivit billigare än fossila bränslen gör att det inte bara är en bra grej att satsa på för att man ‘är en god person’, utan också bra rent affärsmässigt”.

“Det finns stora problem inom området, inte minst klimatförändirngarna. Där borde det gå att göra spännande grejer”.

När det kommer till transport tror han att elbilar och självkörande bilar kommer förändra våra städer “fundamentalt”.

“Jag tror att det kommer ha lika stor förändring på vårt samhälle som våra mobiler”, säger Sorosh Tavakoli.

Någon ren investerarkarriär kommer det dock inte att bli.

“Jag känner absolut just nu att jag vill bygga något nytt. Men jag känner ingen stress, jag har ingen fomo (fear of missing out, reds anm). Man kanske träffar någon galen forskare som har någon jättespännande teknik som man kan bygga något kring, man kanske träffar en person som man vill jobba med eller så får man en egen idé”.

“Men just nu är jag arbetslös, så jag har massa tid över att fundera. Det känns jättebra, även om det har varit en gradvis process. Den stora milstolpen kom egentligen när jag klev ner som vd och ytterst ansvarig för allt, till att inte vara det”.

Läs mer