Lena Apler plockar in en halv miljard – ska investera i startups

Breakit - Lena Apler plockar in en halv miljard – ska investera i startups

Lena Apler. Foto: Ann Jonasson.

Erik Wisterberg

Reporter

Collector fyller på kassan med en halv miljard kronor. Samtidigt växlar bolaget upp satsningen på startup-investeringar.

Tillsammans med sin man Johan Möller startade Lena Apler för 17 år sedan Collector och i maj 2015 fick man banktillstånd. Idag är Collector börsnoterat med ett marknadsvärde på över 10 miljarder kronor. Lena Apler är styrelseordförande och fortfarande en av storägarna i Collector med knappt 5 procent av aktiekapitalet. 

Under fredagsmorgonen aviserade Collector att man gör en nyemission på en halv miljard kronor. Pengarna tas in genom en företrädesemission till befintliga ägare. 

Bakgrunden är de tuffa regler om kapitaltäckningskrav som Finansinspektionen ställer på svenska banker. 

”En snabbväxande bank måste ha en stark kapitalbas. Vi har tidigare sagt att vi skulle ta in mer kapital om vår tillväxt fortsatte i samma snabba takt, och det har den gjort”, säger Lena Apler, Collectors grundare och styrelseordförande till Breakit.

Vilka delar är det som växer?

”Vi växer på alla ledder. Privatsegmentet växer, företagssegmentet växer och även betalningar. Nu tar vi in pengar för att täcka Finansinspektionens kapitalkrav”. 

Emissionen på förhand garanterad till 78 procent. 

Bland de som trycker in pengar finns Lena Apler själv, Stefan Alexandersson, Erik Selin och Pia-Lena Olofsson. Även Balder, StrategiQ Capital och Andra AP-fonden går in med pengar.

Collector berättade tidigare i år att banken ska ta upp kampen med aktörer som Klarna kring betalningar på nätet. Deras tjänst Collector checkout är nu under utrullning. 

”Den har gått som pilot nu, och det funkar jättebra. Vi kommer att smyglansera den under hösten”, säger Lena Apler. 

Förutom den egna snabbväxande verksamheten har Lena Aplers Collector seglat upp som en ny tech-investerare i Sverige. Collector ventures har redan gjort två investeringar

Det handlar om den svenska frisörbokningstjänsten Glamma och det brittiska fintechbolaget Credit Kudos. Nu avslöjar Lena Apler att ytterligare ett antal investeringar är nära. Collector genomför just nu due diligence innan avtalen kan skrivas på.

”Vi är väldigt glada för de investeringar som vi har gjort och håller precis på att stänga ett par till”, säger Lena Apler som i nuläget inte vill berätta vilken typ av bolag det handlar om. 

Det är ingen högoddsare att det skulle kunna handla om någon typ av fintech-bolag. 

Lena Apler tror att fintech-sektorn, som varit glödhet bland investerarna, fortsätter att växa. Dock spår hon att antalet nya aktörer som kan slå sig in kommer att minska. 

”Teknikutvecklingen fortsätter att driva på. Men jag tror kanske inte att det kommer så många nya fintech-bolag, men de bland de som har hållit på ett tag kommer några att växa till sig ordentligt”.

Läs fler artiklar
LÄS MER