Deras startup värd 200 miljoner - nu gasar Billogram

Aggregate mediaBillogram

Billograms grundare Cesar Sangchi och Jonas Suijkerbuijk. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Pappersfakturans värsta fiende har dubblat värderingen – på två år.

Billogram har skapat en webbtjänst som ska göra det lättare för bolag att ta betalt via faktura. Bolaget har även börjat utveckla tilläggstjänster som ska hjälpa kunderna att effektivisera kommunikationen med sina egna kunder.

Bolaget ökade förra året omsättningen med 50 procent, från 6 till 9 miljoner kronor. Tidigare i veckan berättade vi att Billogram ska dubbla personalstyrkan de närmaste 18 månaderna. Dessutom har bolaget tagit in 10 miljoner kronor för att öka tillväxttakten ytterligare.

Några direkta pengar handlar det dock inte om. Investeringen kommer från mediebolaget Aggregate media och görs i form av så kallat medieutrymme.

Det innebär att Billogram får reklamplats för ett värde av tio miljoner kronor och betalar med aktier i bolaget.

"Vi expanderar kraftigt och kommer därför behöva marknadsföra oss mycket mer. Så det är en annonssatsning snarare än en finansieringsrunda", sade medgrundaren Cesar Sangchi till Breakit på torsdagen.

Han ville dock inte kommentera bolagets värdering. Nu visar handlingar inlämnade Bolagsverket att värderingen landade på 200 miljoner kronor, innan det investerade beloppet.

Det är en dubbling jämfört med den kapitalrunda som stängdes i augusti 2014. Då värderades alltså bolaget till 100 miljoner kronor. 

I dokumenten Breakit har tagit del av finns bara hälften av investeringen från Aggregate media med i form av en kvittningsemission. Men att den andra halvan inte har registrerats bör inte påverka den så kallade “pre money”-värderingen.

Bolaget har sedan tidigare några tunga privata investerare. Bland annat investmentbolaget Edastra som drivs av Robert Ahldin, investeringschef på GP Bullhound, och styrelseproffset Peter Sjunnesson, som även sitter i e-handelsbolaget Qliros styrelse.

Edastra och Peter Sjunnesson sitter på 11,5 respektive 6,3 procent av bolaget. Största ägare är grundarna själva som gemensamt sitter på ungefär 39 procent av aktierna i bolaget.

Läs mer