Anders Bengtsson säljer Lantbutiken till börsjätten Volati

Lantbutiken Volati
 Anders Bengtsson säljer Lantbutiken till börsjätten Volati

Anders Bengtsson, grundare av Lantbutiken Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Nu köper det börsnoterade miljardbolaget Volati upp Anders Bengtssons e-handelsbutik Lantbutiken – för 10 miljoner kronor.

Vi har tidigare kunnat berätta hur Anders Bengtsson startade upp e-handeln Lantbutiken i samband med att han blev arbetslös.

“Jag fick inget jobb och hade ingen a-kassa heller. Då tänkte jag att jag börjar sälja lite lantbruksgrejer på internet, jag började med elstängsel", har han tidigare berättat för Breakit.

Nu står det klart att den svenska börsnoterade industrigruppen Volatis dotterbolag Kellfri köper upp Lantbutiken. Enligt ett pressmeddelande från börsbolaget landade köpesskillingen på 10,2 miljoner kronor, på kassa- och skuldfri basis.

För Kellfri, som bland annat säljer maskiner för skogsbruk, innebär köpet att bolaget nu inleder en satsning på e-handelsförsäljning.

"Det finns många anledningar till varför man säljer, men för att fortsätta växa krävs mycket resurser och med Kellfris muskler kan Lantbutiken ta nästa steg i utvecklingen”, säger Anders Bengtsson till Breakit och fortsätter:

“Det har varit kul att bygga upp Lantbutiken och jag är nöjd med affären. Nu kan vi bygga framåt och kan växa i ännu snabbare takt."

2014 tog Lantbutiken klivet utanför Sverige med den nya sajten Poultryzoo som fokuserar på produkter för kycklingar och höns. Året därpå köpte bolaget upp Defenda som bland annat säljer fyrhjulingar, enduromotorcyklar, elverk och verktyg, både via nätet och via en fysisk butik i Hökerum utanför Ulricehamn.

Rent ekonomiskt har satsningarna burit frukt. Bolaget, som har ett brutet räkenskapsår som avslutades den 30 juni i år, redovisade starka tillväxtsiffror i sitt senaste bokslut – en omsättning som landade på närmare 45 miljoner kronor. Det motsvarar en tillväxtökning på 67 procent jämfört med året innan.

Bolaget är också lönsamt och redovisade in en vinst på 1,6 miljoner kronor.

Men nu lägger den svenska börsnoterade industrigruppen Volatis dotterbolag Kellfri, med en omsättning på över 200 miljoner kronor, alltså vantarna på Lantbutikens sajter och butiker.

Anders Bengtsson blir dock kvar i Lantbutiken som vd. 

Under fjolåret omsatte Volati 2,2 miljarder kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER