Svenska Pelagicore köps upp av Schweizisk konsultjätte

Breakit - Svenska Pelagicore köps upp av Schweizisk konsultjätte

T.v: Mikael Söderberg, medgrundare av Pelagicore. T.h: ett exempel på den typ av tjänst bolaget skapar. Foto: Anders Wiklund/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Svenskarna har gjort succé med sina förarsystem för privatägda bilar. Nu köps Pelagicore upp av det globala miljardbolaget Luxoft.

Mjukvarubolaget Pelagicore har specialicerat sig på att leverera mjukvara till bilindustrin och har kunder som Daimler och Volvo. Bolaget har tagit fram en linuxplattform för så kallade infotainmentsystem i bilarna. Med det menas insamlingen och presentationen av all data som presenteras för föraren.

“Vårt system används bland annat för själva huvudenheten i bilen med navigation och underhållningscentrat”, säger Mikael Söderberg, teknikchef på Pelagicore.

Bolaget grundades 2009 och har sedan dess växt till att omsätta 53 miljoner kronor under 2015 och ett rörelseförlust på 1,6 miljoner kronor.

Mikael Söderberg säger dock att bolaget just nu står i begrepp att vända bolaget till en vinstaffär.

“Vi har gjort tunga investeringar i produktutveckling. Det är därför vi har nått den positionen vi har idag men nu har vi nått lönsamhet. Den finansiella utvecklingen pekar åt samma håll i år som ifjol”, säger han.

Om omsättningen fortsätter växa i samma takt som förra året skulle det innebära att bolaget landar på en omsättning kring 90 miljoner kronor under 2016.

Utvecklingen av bolagets plattform har dock kostat. Under 2013 och 2014 gjorde bolaget förluster på totalt 36 miljoner kronor. För att täcka upp förlusterna under åren har bolaget tagit in en del kapital från statliga Fourier transform.

Enligt handlingar från Bolagsverket sitter det statliga riskkapitalbolaget på 73 procent av aktierna i Pelagicore.

Nu säljs dock hela bolaget till det börsnoterade IT-konsultbolaget Luxoft. Bolaget har sedan tidigare en avdelning som riktar sig mot bilindustrin och har jobbat tätt med Pelagicore på flera tidigare projekt.

“Det är ett perfekt exempel på att ett plus ett blir tre. Vi får väldigt bra skaleffekter när vi får tillgång till en global organisation och säljkår”, säger Mikael Söderberg.

Parterna har beslutat att inte gå ut offentligt med köpesumman. Om betalningen sker kontant eller i Luxoft aktier är också oklart. 

Läs fler artiklar
LÄS MER