Lumen Radio landar samarbete med telekomjätten Telenor

Breakit - Lumen Radio landar samarbete med telekomjätten Telenor

Niclas Norlén. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsstartupen Lumen Radio landar ett viktigt samarbetsavtal. “Nu kan vi erbjuda alla delar av ekosystemet”, säger Niclas Norlén, teknikchef och partnerskapsansvarig på Lumen Radio.

Lumen Radio har tidigare gjort sig känt för att möjliggöra trådlös kommunikation för ljusanläggningar på stora konserter. I våras fick bolaget in 20 miljoner kronor i riskkapital, från bland annat finansgreven Gustaf Douglas. Samtidigt har bolaget breddat sitt fokus från underhållningsbranschen och riktar sig nu även mot den tunga industrin.

Tanken är att till exempel fastighetsförvaltare ska kunna använda Lumen Radios teknik för att koppla upp olika sensorer som till exempel temperaturmätare i sina byggnader.

Nu har bolaget landat ett viktigt samarbete med telekomjätten Telenors IOT-avdelning, Connexion.

“Vi kan koppla upp alla sensorer inom en byggnad. Samarbetet med Telenor gör att vi även kan koppla upp sensorerna till deras molntjänster. Nu kan vi tilsammans erbjuda hela ekosystemet till kunderna”, säger Niclas Norlén, teknikchef och partnerskapsansvarig på Lumen Radio.

I samarbetet blir bolagen varandras “preferred partner”, och Lumen Radio får även en direktkontakt med Telenors olika underleverantörer till IOT-lösningar.

Telenor är i dagsläget den största aktören inom M2M-kommunikation (maskin-till-maskin) och hade förra året 77 procent av marknaden, enligt en rapport från Post- och telestyrelsen.

Enligt Niclas Norlén beror den stora marknadsandelen till viss del på att Telenor var väldigt tidigit ute med IOT. Redan 2002 kopplade telekomjätten upp Scanias lastbilar, berättar han. Trots den tidiga starten är Telenors IOT-satsningar relativt okänd för de flesta.

“De är lite som oss på så sätt att de inte låter så mycket. Det är mycket hajp på IOT-mässorna men vi trivs bättre på den stora avfallsmässan i Jönköping. Det är där de riktiga kundcasen finns”, säger Niclas Norlén.

Hela M2M-branschen skapade intäkter på närmare 900 miljoner kronor, bara för telekombolagen förra året. Med lite snabb huvudräkning kan man därför lista ut att Lumen Radio nu får en direkt ingång till en grupp kunder som redan lägger nästan 700 miljoner på sina IOT-satsningar.

Lumnen Radio uppskattar att samarbetet kan generera en omsättningsökning på “tiotals miljoner kronor” de kommande åren.

“Vi kommer nog inte se så stor effekt 2016 eftersom säljcykeln brukar vara längre än så för våra produkter men vi tror att vi kommer kunna börja skörda frukterna av samarbetet redan 2017”, säger Niclas Norlén.

Läs fler artiklar
LÄS MER