Facebook-grundaren gav precis 170 miljoner för att slippa Trump

Meta

Donald Trump och Hillary Clinton slåss om att bli USA:s nästa president. Foto: AP Photo.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Dustin Moskovitz vill verkligen se Hillary Clinton vinna valet i USA.

De flesta har koll på Mark Zuckerberg, grundare och vd för världens största sociala nätverk Facebook. Dustin Moskovitz är en av de mindre kända medgrundarna, och ägde innan Facebooks börsnotering en ansenlig del av aktierna.

Tillsammans med sin fru Cari Tuna har han bestämt sig för att göra gott, via den filantropiska organisationen Good ventures.

De har dock aldrig gett pengar till politiker. Förrän nu. 

Paret donerar 20 miljoner dollar, motsvarande nära 170 miljoner kronor, för att hjälpa Hillary Clinton att bli USA:s nästa president. Donationen går inte direkt till hennes kampanj, utan till organisationer – så kallade PAC:s – som jobbar för att Hillary Clinton ska vinna valet.

Detta kan givetvis också tolkas som att Dustin Moskovitz investerar för att undvika ett scenario där Donald Trump styr USA. 

”Polariseringen i Amerika i dag har gett en val-race som handlar om mycket mer än policy och ideer. Det har blivit en omröstning om vilka vi vill vara – som individer, som nation och som samhälle. Kommer vi att drivas av fruktan, mot stamtänkande och betona det som delar oss?”,

skriver Dustin Moskovitz på Medium.

Det är ingen hemlighet att flera välkända profiler ur Silicon Valleys tech-elit stödjer Hillary Clinton, vars tidigare misstag börjar bli en tung belastning i valkampanjens slutskede. Ett undantag är miljardären Peter Thiel, som även sitter i Facebooks styrelse.

Dustin Moskovitz hävdar att Donald Trump och republikanerna bygger sin kampanj på en ”nollsummevision” som inte kommer att göra ”Amerika great again”.

”Vi tror att deras åsikter, speciellt gällande invandring, som syftar till att förbättra livet för amerikaner, kommer att skada både medborgare och ickemedborgare. Som kontrast går demokraterna, och speciellt Hillary Clinton, till val på en vision byggd på optimism, pragmatism, inklusion och ömsesidig nytta”, heter det i Dustin Moskovitz inlägg på Medium.

Läs mer