Sök

Granskning: Airbnb förvärrar bostadsbristen i Stockholm

AirbnbSverigeBerlin

Foto: TT/Tomas Oneborg

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

När svenskar agerar hotelldirektörer på Airbnb försvinner hundratals lägenheter i Stockholm som annars kunde blivit vanliga bostäder. Det skriver tidningen Fokus.

Förmedlingstjänsten Airbnb har blivit ett världsfenomen. Via plattformen kan du hyra ett rum eller en lägenhet från andra privatpersoner.

I dag finns Airbnb i 191 länder och det går att välja mellan 2 miljoner olika boenden.

Samtidigt som Airbnb har blivit allt större växer kritiken att plattformen börjar likna vilken hotellkedja som helst. I Berlin trädde en ny lag i kraft på grund av de höjda hyrorna. Nu förbjuds bostadsägare och hyresrättsinnehavare i Berlin att hyra ut hela lägenheter och hus. Även New York har vidtagit liknande åtgärder mot förmedlingssajten.

Men det stoppar inte Airbnb. Bolaget för redan diskussioner med fastighetsägare i amerikanska städer med målet att i framtiden kunna hyra ut hela bostadshus via sajten. 

Hur är det i Sverige? 

Den välrenommerade tidsskriften Fokus publicerar på fredagen en granskning av Airbnb:s förehavanden i Stockholm. Det går att läsa ett utdrag ur artikeln här.

Granskningen kommer fram till följande: I Sverige får Airbnb främst intäkter från lägenheter på Södermalm, Gamla stan och i Stockholms city. Intäkterna för dessa lägenheterna ligger mellan 500.000 kronor och 700.00 kronor per år, enligt statistik som Fokus har tagit del av.

Samtidigt rapporterar tidningen att när svenskar hyr ut sina lägenheter via Airbnb försvinner 400 bostäder från den redan ansträngda bostadsmarknaden. 

Den siffran har Fokus fått fram genom att undersöka hur många lägenheter som under det senaste året varit uthyrda på Airbnb i minst fyra månader - och som därmed i praktiken slutat fungera som vanliga bostäder.

Uthyrning av enstaka rum eller del av rum togs bort.

Trenden i Sverige pekar på att Airbnb kommer att fortsätta att växa i landet. Bara i september fanns 1.714 lägenheter i Göteborg och i Malmö 975 lägenheter ute på sajten. Stockholm är är störst med sina 4.045 lägenheter på Airbnb.

Fortsätter trenden i Sverige är det alltså bara en tidsfråga när lokalpotikerna i Sverige kommer att få ta itu med den heta Airbnb-debatten, skriver Fokus.

Debatten kring det här ämnet lär fortsätta i Sverige. Många lägenhetsinnehavare har nog svårt att förstå varför det skulle vara otillåtet att hyra ut lyan ett par veckor i juli medan man är på semester. Lägenheten står ju ändå tom.

Men om allt fler hyr ut på Airbnb hela eller större delen av året, som Fokus granskning visar att en del gör, kan allt fler komma att kräva en tuffare reglering.

Läs mer