Ny lista: 10 svenska startups bland de 100 hetaste i Europa

AcastTeamtailor

Foto: Breakit samt pressbilder.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Efter att listan kom ut så är det väldigt många investerare som hört av sig till oss”, säger Jorge Vasquez, vd på Teamtailor.

Varje år listar tidningen Wired Europas 100 hetaste startups. Wired väljer ut en rad städer och sedan tio bolag i varje stad.

I London finns till exempel Student.com, som Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon investerat i, med på listan. På andra sidan Östersjön i Helsingfors är den Niklas Zennström-backade matleveransappen Wolt, som även finns i Stockholm, självskriven.

En ny stad som i år är med för första gången på listan är Lissabon. 

Bolagen utses genom att Wired frågar en rad riskkapitalister, entreprenörer och techmänniskor vilka startups de tycker är hetast just nu.

För bolagen kan det innebära tacksam uppmärksamhet. Något som Jorge Vasquez, vd på svenska HR-startupen Teamtailor, vittnar om.

“Efter att listan kom ut så är det väldigt många investerare som hört av sig till oss, både svenska och internationella. Vi har flera förslag på bordet men har inte fattat något beslut än”, säger han.

Om Stockholm skriver Wired att staden är självskriven på listan eftersom den producerat fler enhörningar än någon annan stad i Europa. Artikeln har ännu inte släppts online, men finns i papperstidningen samt i appen.   

Här är bolagen som Wired tycker är hetast i Stockholm (lite trist att det i princip enbart blivit bolag med manliga grundare kan man tycka):

Glue

Har tagit fram ett smart lås som förvandlar mobilen till en nyckel. Bakom bolaget står Diego Oliva och Carl Johan Grandinson. Och bland investerarna finns före detta Tesla-chefen Peter Carlsson och Rovio-grundaren Kaj Hed. Glue har sedan start tagit in runt 55 miljoner kronor och omsatte förra året drygt 900.000 kronor.

Lifesum

Har skapat en hälsoapp där användarna kan logga sin träning och näringsintag. Tog nyligen in 84 miljoner kronor från en rad internationella investerare, med Nokia Growth Partners i täten. Omsatte 33 miljoner kronor förra året.

Fishbrain

Världens största plattform för fiskare. Appen används i 206 länder och nyligen kunde Breakit berätta att juli blev en toppenmånad för bolaget - samt att man flaggar för en ny stor kapitalrunda. Förra sommaren tog bolaget in 68 miljoner kronor från bland annat Northzone. Omsatte 340.000 kronor förra året.

Sellpy

Hjälper dig att sälja saker du inte vill ha. Bolaget skickar hem en påse som du fyller, sedan hämtar bolaget upp den och lägger upp grejerna på Tradera och sin egen plattform. Ni delar sedan lika på försäljningen. Har tagit in drygt 8 miljoner kronor i kapital och backas av bland annat H&M. Omsatte drygt 10 miljoner kronor förra året.

Qapital

Appen använder sig av social peppning och spelliknande element för att motivera människor att sköta sin ekonomi på ett bättre sätt. Har tagit in 30 miljoner kronor från bland annat Northzone och industrifonden. Omsatte förra året 43.000 kronor.

Detectify

Säkerhetsstartup som skannar webbsidor för att erbjuda analyser av potentiella säkerhetsrisker. Har tagit in 14 miljoner kronor från Paua Ventures och Inventure. Omsatte 544.000 kronor förra året.

Acast

Poddplattformen har över 30 miljoner lyssnare varje månad. Nyligen gjorde Breakit en längre intervju med grundarna Karl Rosander och Måns Ulvestam. Omsatte 16,6 miljoner kronor 2015. Har tagit in nära 100 miljoner kronor i kapital från en rad olika investerare.

Tictail

En plattform som hjälper små e-handlare att sätta upp butik på nätet. Tog förra året  in 190 miljoner kronor i riskkapital från en rad namnkunniga investerare, bland annat Creandum, Thrive Capital, Balderton och Acton Capital. Omsatte en knapp miljon i Sverige föra året, men har ej uppgett hur omsättningen ser ut globalt. Breakit berättade nyligen om bolagets planer på att börja tjäna pengar.

Universal Avenue

En plattform som förmedlar frilansande säljare till företag med säljbehov, som inte vill anställa egna säljare eller stora säljbolag. Tog i somras in 86 miljoner kronor i kapital från bland annat Northzone, Moor och Eight Roads. Omsatte 1,3 miljoner kronor förra året.

Teamtailor

HR-startup som hjälper bolag att hitta de bästa talangerna. har byggt en plattform som hjälper företagen att framstå som attraktiva arbetsgivare. Har tagit in 7,5 miljoner kronor från en rad affärsänglar, bland andra Henrik Torstensson, vd för Lifesum och Mattias Miksche, grundare av Stardoll. Omsatte 2,6 miljoner kronor förra året.

Läs mer