Sök

#Courage – Så hånas Apple av internet för sin hörslurshybris

AppleIphone 7

Phil Schiller snackade om mod, internet svarade. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Är det "modigt" att ta bort hörlursuttaget i Iphone 7? Phil Schillers ord om mod fick internet att explodera.

Först en dos transparens. Jag älskar mina Beyerdynamic-lurar. De låter så sjukt bra. Och om det skulle bli glapp i sladden kan jag köpa en ny, relativt billigt. 

Jag (och mina små barn) älskar också mina microsynthar från Teenage Engineering. Jag är också förtjust i att Appstore är en formidabel rea-plats för massor av mjukvara för musik. Feta mjukvarusynthar som kan kosta tusentals kronor till en dator kostar ofta under en hundring där, och jag kan använda dem i min Ipad. 

Alla dessa fantastiska saker har en sak gemensamt. De bygger på det lilla hörlursuttaget, som har funnits sedan jag var barn, och långt innan det. 

Jag tillhör därför dem som tycker att det är lite tråkigt att Apple väljer att steka det i Iphone 7. Kort sagt. Jag köper det inte. 

Nåväl. Läckor har gjort att vi alla har förstått att detta skulle ske. 

Så när Apple i går kväll svensk till lanserade Iphone 7 var det inte själva dödandet av hörlursuttaget som vållade mest uppmärksamhet. Istället var det Apples förklaring till varför detta sker som fick internet att explodera i en mångtusenhövdad kör av hån, memes och twittersarkasm. 

“It comes down to one word: Courage”, sade marknadschefen Phil Schiller från scenen. 

Uttalandet om Apples påstådda ”mod” blev snabbt viralt – samtidigt som de flesta (Breakits skribent inräknad) missade de nya sifforna över hur Apple Musics krig mot Spotify går.

Techcrunchs analys om varför detta egentligen sker är läsvärd. Sajten pekar på att massor av startups, exempelvis Izettle-liknande Square, har skapat innovationer till Iphone och Ipad som bygger just på det enkla men mycket användbara hörlursuttaget. Detta ekosystem av kringprodukter har växt fram utanför Apples kontroll. 

”Det är folk som inte har betalat en licens för att sätta på sin pryl på deras (Apples) telefon”, skriver Techcrunch och fortsätter:

”Apple tar första steget mot att säkerställa att det inte händer … Det är inte en konspirationsteori, det är en affärsplan."

Visserligen kommer Iphone 7 med en adapter från lightning till hörlursuttag, men det är oklart hur den kommer att behandla externa produkter som byggts upp kring hörlursuttagets funktion. 

Medan vi alla fäller en stilla tår över hörlursuttaget, rest in peace, kan vi söka tröst i några av de roligaste reaktionerna på Phil Schillers brösttoner om mod, ett ord som sannolikt kommer att hemsöka Apple i åratal.

1. Vi älskar alla extra adaptrar, eller?

2. Lite perspektiv.

3. Lite mer perspektiv.

4. Relevant fråga. Kan man inte lyssna och ladda samtidigt?

5. JA!

6. Modigt av Apple att inkludera en adapter i Iphone-paketet.

7. Rimlig synpunkt.

8. Samtal från Jesus.

9. Jag kan se det hända.

10: Nedgradera. Vill du behålla din Iphone 6, men helt enkelt plugga igen hörlursuttaget? Utvecklarna på Nicer.io har dedikerat en hel specialsajt sin nya (skämt)produkt

Läs mer