Svenskar bakom snabbväxande Divido får in nya miljoner

Divido
Svenskar bakom snabbväxande Divido får in nya miljoner

Dividos grundare från vänster: Fredrik Borgquist, Anders Hallsten och Christer Holloman. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu väntar en inbrytning på den skandinaviska marknaden för Divido.

Med Klarna som förebild lanserade de tre London-svenskarna Anders Hallsten, Fredrik Borgquist, Christer Holloman igång Divido i september 2015 på den brittiska marknaden. Idén till bolaget fick de ett drygt år tidigare.

”Min mamma använde Klarna och vi såg att de verkligen lyckats med sin produkt. Men i England gick det inte lika bra och vi tittade på ett alternativ till Klarna”, säger Christer Holloman som är vd för Divido.

Till skillnad från Klarna bestämde man sig för att inte själva ta någon kreditrisk.

”Här finns inga personnummer och det är mycket svårare att snabbt kontrollera folks kreditvärdighet. Istället för att agera bank så skapade vi istället en marknadsplats där vi kopplade ihop handlare med banker som gav krediter”, säger Anders Hallsten.

Idag har Divido drygt 130 olika e-handlare och varumärken som erbjuder avbetalning för sina kunder via plattformen. Hur stor transaktionsvolymen är vill Anders Hallsten inte uppge men säger att det många ”miljoner pund” som går genom plattformen för närvarande. Någon större konkurrens från Klarna känner Divido inte av på den brittiska marknaden. 

”Vi stöter i princip aldrig på dem här, det verkar gå lite knaggligt för dem i England. Och bankerna gillar oss, till skillnad från Klarna försöker vi inte äta upp deras lunch utan hjälper dem att bygga upp sin lånebok”, säger Anders Hallsten vars bolag tjänar pengar dels på månadsavgifter från handlarna och dels på att ta en en liten provision på varje transaktion.

Nu laddar teamet bakom Divido för att expandera bolaget utanför de brittiska öarna. Först på tur står Skandinavien och Tyskland.

”Vår modell är väldigt skalbar och när vi nu får in ytterligare kapital så kan vi öka takten ytterligare”, säger Christer Holloman.

På tisdagsmorgonen aviserade Divido att befintliga och nya investerare klivit in med totalt 2,5 miljoner dollar eller motsvarande 28,5 miljoner kronor. 

”Vi har tagit in pengarna i två steg och den sista etappen stängde vi precis”, säger Christer Holloman som tillsammans med sina två medgrundare fortfarande äger knappt 50 procent av aktierna i Divido.

Två nya investerare som kommer in som ägare nu är riskkapitalbolagen DN Capital och Mangrove.

”De är två investerare med lite djupare fickor än de vi haft tidigare. Vi förbereder oss för en större finansieringsrunda under nästa år och då är det viktigt att ha med den här typen av investerare redan nu”, säger Christer Holloman.

Läs fler artiklar
LÄS MER