Sök

Siemiatkowski om avhoppet: ”Klarna står inför nästa steg”

Klarna

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Klarna tappar finanschefen. Vd:n Sebastian Siemiatkowski hoppas dock att banktilståndet snart ska vara i hamn.

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski är en av talarna på Sthlm Tech Fest, som just nu pågår. Från scenen målade Klarna-vd:n under måndagen upp dystra scenarier kring storbankernas framtidsutsikter.

Samtidig är Klarna sannolikt i slutfasen i processen som ska ge det svenska betalbolaget eget banktillstånd. När det är i hamn kan bolaget göra allvar av planerna om att ta upp kampen med de svenska storbankerna. 

Breakit kunde i dag avslöja att bolagets finanschef Matthew Risley slutar

Grundaren Sebastian Siemaitkowski tonar dock ned avhoppets betydelse för den omvittnat krångliga tillståndsprocessen hos Finansinspektionen, FI.

”Min gissning är att FI också ser det som naturligt att det över tid sker förändringar i ledande bolag, både hos organisationer som redan är banker liksom hos de som söker”, säger han i en skriftlig kommentar till Breakit.

”Sen är jag övertygad om att de liksom oss ser vikten av att skapa en organisation med så lite personberoende som möjligt för stabiliteten i bolagen under tillsyn. Vi ser (på processen) med spänning och förväntan och hoppas att få tillståndet så snart som möjligt”.

Matthew Risley har varit på Klarna sedan 2013, och har varit tillförordnad finanschef i omkring ett år. Han har också varit ansvarig för det stora team som sköter Klarnas riskbedömningar. 

”Matt har bidragit enormt till Klarnas framgångar under sina knappt fyra år, med lansering i USA och UK, utvecklingen av checkout och nya produkter som Klarna direkt. Nu står Klarna inför nästa steg, ny strategisk inriktning och Matt kände att det var dags att hitta på något nytt”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Hur påverkar det Klarna?

”Tråkigt, jag gillar honom mycket. Samtidigt är det högst naturligt att över tid förändras saker. Viktigt är att vi på Klarna försöker bygga en organisation som är så personoberoende som möjligt och därför så ser jag inte att det innebär en större förändring för oss, varken på lång eller kort sikt”

Läs mer