Svenska fintech-bolaget Emric köps upp av IT-konsultjätte

Emric Tieto
Svenska fintech-bolaget Emric köps upp av IT-konsultjätte

Per Johanson, Sveriges Tieto-chef. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Nu cashar ägarna in mångmiljonbelopp.

Fintech-bolaget Emric har specialiserat sig på mjukvara som tar fram olika tjänster och undersökningar inom lån och leasing. Nu köps bolaget upp av IT-konsultjätten Tieto.

Tieto skriver i ett pressmeddelande att köpet är en del i ambitionen att expandera sina finansiella tjänster, främst inom kreditberedning, utlåning och leasing.

“Förvärvet stärker ytterligare vår mjukvarudrivna affär inom bank- och finanssektorn i Norden och Europa. Med vårt samlade erbjudande kan vi nu stötta våra bank- och finanskunder genom hela värdekedjan”, säger Tietos Sverige-chef Per Johanson.

I ett första steg betalar Tieto 300 miljoner kronor för bolaget, utöver det har parterna kommit överens om att ytterligare betalning ska ske i framtiden, baserat på hur Emric presterar under 2017 och 2018.

Förra året omsatte Emric 185 miljoner kronor och gjorde ett minusresultat på 10 miljoner. Bolaget har runt 200 anställda i Stockholm, Kalix och Belgrad.

Bland de tidigare storägarna finns bolagets grundare, investeraren och styrelseproffset Fredrik Månsson, Innovationskapital och fondförvaltaren Öhman.

Läs fler artiklar
LÄS MER