EQT-grundaren Conni Jonsson har investerat i Acast och Trustly

EQT-grundaren Conni Jonsson har investerat i Acast och Trustly

Conni Jonsson. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En av Europas tyngsta riskkapitalister har en okänd techportfölj, med flera svenska startups.

Det avslöjas i senaste avsnittet av Breakits podcast.

En del av Breakits läsare kanske undrar: Vem är Conni Jonsson? Därför kör vi först lite historik: Conni Jonsson är en av grundarna till riskkapitalbolaget EQT, som backas av Wallenberg-sfären. EQT grundades 1994 och är en av Europas tyngsta riskkapitalbolag.

Här handlar det alltså inte om det lilla systerbolaget EQT Ventures, som investerar i techbolag och förvaltar ett kapital på 5,2 miljarder kronor.

Nej, Conni Jonsson är grundare till "stor-EQT" som köper upp mer mogna bolag och säljer dem vidare för ett (förhoppningsvis) högre pris. Företaget har tagit in cirka 30 miljarder euro, motsvarande 287 miljarder kronor, till sina fonder.

Han är dock inte känd som någon techinvesterare. Åtminstone inte fram tills nu.

Breakit kan berätta Conni Jonsson är en av ägarna till riskkapitalbolaget Alfvén & Didriksson, som i sin tur har investerat i svenska techbolag som poddplattformen Acast, bokföringstjänsten PE Accounting och betalsuccén Trustly.

Trustly bekräftar per mejl att Conni Jonsson är "en av flera passiva medägare i Alfvén & Didrikson AB", som i sin tur är en av ägarna till Trustly. Värt att notera är också att Conni Jonssons son arbetar på Trustly, med bolagets internationella expansion.

Conni Jonsson är långt i från den första av de traditionella svenska riskkapitalister som satsar på tech. Vi har tidigare rapporterat om att Altor-grundaren Harald Mix har investerat bland annat i Klarna och internet of things-bolaget Incell.

Lyssna på hela avsnittet av Breakits podcast för fler heta nyheter från veckan.

Läs fler artiklar
LÄS MER