Breakit - Se Skype-grundarens budrobot rulla på Stockholms gator
Starships budrobot framför Stockholms slott.

Se Skype-grundarens budrobot rulla på Stockholms gator

Jonas de Lange
Jonas de Lange
01 sep 2016, kl 10:01

Budstartupen Starship visar upp sina självkörande robotar - förhandlar med stora e-handlare.

Jonas de Lange
Jonas de Lange
01 sep 2016, kl 10:01

För två år sedan startade Janus Friis och Ahti Heinla företaget Starship och började bygga sina budrobotar. Den förstnämnde har även varit med och grundat både Skype och Kazaa tillsammans med Atomico-chefen Niklas Zennström.

På namnet låter det kanske mer futuristisk än vad det är. På sex hjul ska roboten på egen hand rulla runt på världens gator och leverera paket. När roboten har nått sin destination kan den öppnas av mottagaren genom att man klickar på en krypterad länk som mottagaren har fått skickat till sin mobil.

Bolaget har redan tiotals aktiva robotar i Storbritannien, Tyskland och Schweiz. Helt självgående är de dock inte.

“Intentionen är de ska vara 99 procent självkörande. Vi är inte riktigt där men vi är på väg”, säger Tiit Liivik, konstruktör på Starship.

1 procent av tiden kommer dock robotarna att behöva styras på distans av en mänsklig förare. Tiit Liivik menar att en person kan hålla koll på tiotals robotar i taget eftersom de klarar den absoluta majoriteten av transporten själva. Människan behöver bara gripa in vid speciella tillfällen.

“Det kan vara till exempel om det är vägarbete eller när roboten ska gå över gatan. Om vi skulle göra den självkörande i sådana situationer hade det krävt en dator på storlek med ett kylskåp så det är mer effektivt så här”, säger han.

Robotarnas självstyrning baseras på kartor som bolaget självt tar fram genom att först göra manuella leveranser och logga miljön som roboten ser.

Robotarna finns ännu inte kommersiellt tillgängliga i Sverige utan har endast kört några testrundor på Skeppsholmen i Stockholm. På sikt kan dock robotarna ta över en stor del av paketleveranser.

Det skulle i så fall betyda att andra startups som matleverantörerna Saffron och Wolt, eller Urb-it skulle kunna få ned sina leveranskostnader rejält. Tiit Liivik berättar att bolaget redan är i samtal med flera stora e-handlare i Sverige. Vilka det handlar om vill han dock inte berätta.

“Vi räknar med att ha robotar i Sverige någon gång under 2017 men det beror helt på hur kundsituationen ser ut framåt”, säger han.

På Breakits Facebook-sida kan du se en film på roboten in acton.  

Läs mer om:

Supporters

Läs fler artiklar
Läs nästa artikel