Roger vill bygga in sin walkie talkie-tjänst i alla dina appar

Breakit - Roger vill bygga in sin walkie talkie-tjänst i alla dina appar

Roger-teamet.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Sugen på att skicka röstmeddelanden oavsett vilken app du är inne i? Nu släpper svenska Roger en tjänst - som väntas bli en favorit hos bland annat synskadade.

Roger grundades 2015 av de tidigare Spotify-kollegorna Ricardo Vice Santos och Andreas Blixt. Bolagets app gör det möjligt att skicka ljudmeddelanden till vem som helst - även folk som inte har laddat ner appen.

Roger har tidigare tagit in 8,5 miljoner kronor i riskkapital från en rad prominenta affärsänglar.

Hittills har det gått att prata med varandra i själva Roger-appen. Nu breddas tjänsten rejält.

“Det vi släpper nu är Roger 2.0. Vi har lagt till något som vi kallar för Talkheads. Det innebär att man kan ta med sig den lilla Roger-mikrofonen överallt i mobilen, oavsett vilken app du använder. Om du till exempel är inne i Google maps kan du säga: 'Jag är runt hörnet'", säger Andreas Blixt, medgrundare till Roger.

Än så länge fungerar det fullt ut - men bara på Android. Tanken är att Talkheads även ska finnas på Apple-mobiler när det kommande operativsystemet Ios 10 har släppts. Apples nuvarande operativsystem tillåter inte appar "app inuti app"-funktioner som Rogers Talkheads.

Andreas Blixt vill inte berätta hur många användare Roger har - men ger en fingervisning om vilka grupper som hittills har tagit till sig tjänsten.

"Den har till exempel blivit väldigt populär bland blinda användare. De använder ju röstfunktioner i mobilen väldigt mycket, och de tycker att Roger är den smidigaste appen att använda. En annan intressant sak vi har märkt är att Youtube-kändisar i Brasilien använder appen för att prata med sina fans. I Brasilien är röst mycket större än text, även på till exempel Whatsapp, vad gäller många användare", säger han.

Roger är dock inte ensamt på marknaden. I appbutikerna finns en lång rad liknande tjänster sedan tidigare. Den svenska Rebtel-avknoppningen Synch erbjuder en tjänst som låter andra appar bygger in en ringa-funktion - lite som Talkheads.

Andreas Blixt säger att Rogers idé är att bygga den enklaste möjliga tjänsten för röstkommunikation.

"Det är så vi ska skilja oss från andra. Vi fokuserar på bara det just nu: Att göra tjänsten så bra och smidig som möjlig att använda".

Vad tänker ni er för framtida affärsmodell?
"Vi tänker inte på det. Nu är fokus på att bygga tjänsten så enkel som möjligt att använda", säger Andreas Blixt.

Läs fler artiklar
LÄS MER