Skattesmäll för Apple - tvingas betala flera miljarder euro

Breakit - Skattesmäll för Apple - tvingas betala flera miljarder euro

Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Jonas de Lange

Reporter

EU-kommissionen har beslutat att elektronikjätten har fått otillbörlig hjälp från irländska staten. Nu tvingas Apple betala flera miljarder euro i uteblivna skatter.

UPPDATERING: Läs hur många miljarder det blev här.

Det rapporterar Financial times.

Enligt sajten kommer beslutet att offentliggöras under tisdagen och flera analytiker ska ha hävdat att det kan leda till att Apple tvingas betala flera miljarder euro i uteblivna skatter.

"Flera miljarder euro" är en relativt diffus siffra men man kan anta att det då i alla fall handlar om ett tvåsiffrigt antal miljarder svenska kronor.

Det hela handlar om att Apple har fått specialbehandling av irländska staten och därmed betalat mindre skatt än normalt.

Enligt utredarna har Apple betalat mindre än 1 procent skatt på sin försäljning i Europa, vilket är betydligt läge än den vanliga skattesatsen på 12,5 procent i Irland.

Det är dock inte säkert att sista ord är sagt i saken. Enligt FT har Apples vd Tim Cook redan innan beslutet fallit indikerat att Apple kommer att överklaga beslutet om det inte landar i bolagets favör.

“Jag hoppas att vi får en rättvis rättegång, annars kommer vi självklart att överklaga”, ska han ha sagt, enligt tidningen.

EU-kommissionen har den senaste tiden gått hårt åt de amerikanska techjättarna. Bland annat har det varit tal om att ge Google böter på upp mot 60 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER