Aim Sweden får 15 miljoner till ny maskinpark i Östersund

Aim Sweden 3D-skrivare
Aim Sweden får 15 miljoner till ny maskinpark i Östersund

Göran Elovsson, grundare till Aim Sweden. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Det svenska 3D-skrivarbolaget Aim Sweden kan bland annat skriva ut individanpassade implantat. Nu stoppar Almi Invest med flera in pengar i företaget.

I 15 år har forskare på Mittuniversitetet i Östersund forskat på 3D-teknik. I somras resulterade det i att techbolaget Aim Sweden, som har i uppdrag att kommersialisera forskarnas produkter, kunde öppna en stor anläggning på Frösön.

Som ett resultat av satsningen får bolaget nu också in 15,5 miljoner kronor i kapital. Almi Invest har gått in med 3,5 miljoner och resten av pengarna kommer från Investa Företagskapital samt från privata investerare.

“Det är kombinationen av det industriella och forskningen som är unik för bolaget. Aim ligger helt rätt i tiden i en bransch som börjat mogna och vi ser stor potential i detta”, säger Mats Håkansson, investeringsansvarig på Almi Invest.

Med hjälp av sin park av 3D-skrivare tar Aim, som är kort för Additive Innovation & Manufacturing Sweden, sedan fram 3D-produkter i plast eller metall. Bolaget har en verksamhet som riktar in sig mot vården. Där tar man bland annat fram medicinska implantat.  

“På den medicinska sidan handlar det framför allt om individanpassade implantat. Vi kan ta fram den faktiska frakturen så att kirurgen eller ortopeden kan ha en modell framför sig. Det ger en mer effektiv operation”, säger bolagets vd Göran Elovsson.

Utöver det har Aim en mer bredare industrisida, där kan det handla om att ta fram 3D-modeller till alla möjliga branscher.

“Vi får förfrågningar från folk som tillverkar allt från skogsmaskiner till solceller och kolvar. Som konstruktör måste man börja tänka på ett helt nytt sätt”, säger Göran Elovsson.

Läs mer

Här är techsveriges 30 största kapitalrundor senaste kvartalet

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER