Sverker Martin-Löf investerar i e-handelsbolaget Babyshop

Babyshop
Sverker Martin-Löf investerar i e-handelsbolaget Babyshop

Babyshops grundare Marcus och Linn Tagesson samt före detta SCA-topparna Anders Nyrén och Sverker Martin-Löf. Foto: Pressbild samt Jonas Ekströmer/TT

Johanna Ekström

Reporter

Tillsammans med Jan Johansson och Anders Nyrén ger sig Sverker Martin-Löf nu in i tech-sektorn.

Så sent som i februari i år tog svenska e-handelssuccén Babyshop in 85 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Verdane Capital och brittiska Seligman private Equity.

Nu kan Breakit avslöja att bolaget förstärker kassan med ytterligare 33 miljoner kronor.

“Det stämmer, anledningen till det är den stora lagerinvestering som vi har gjort. Den gör att vi kan producera fyra gånger så många ordrar som i nuläget. För att kunna ta tillvara potentialen till fullo och kunna driva in nya kunder så vill vi ha tillräckligt med kassaflöde. Det är rent expansionskapital”, säger bolagets vd och grundare Marcus Tagesson.

Breakit har tidigare berättat om Babyshops satsning på ett nytt robotlager i Jönköping, som väntas vara klart i slutet av oktober.

Bland de nya investerarna finns flera avhoppade SCA-toppar. Genom bolaget Industrial Development Partners går Sverker Martin-Löf, Jan Johansson och Anders Nyrén in med 5 miljoner kronor i bolaget.

"Babyshop är ett bolag med fina utvecklingsmöjligheter", motiverar Sverker Martin-Löf själv investeringen.

Om Industrial Development Partners verksamhet säger han: 

"Vi är sex, sju personer som gått ihop för att titta på nya möjligheter att investera i. Just nu gör vi investeringarna själva och bedömer från case till case". 

Att en av de första investeringarna kom i ett e-handelsbolag var ingen slump.

"E-handel är ett område som vi identifierat som intressant att investera i. Det finns några andra sektorer vi också tittar på men jag vill inte berätta vilka", säger Sverker Martin-Löf.

Hittills har han och de andra grundarna till investmentbolaget finansierat satsningen själva. Men på sikt kan verksamheten växa:

"Inga beslut är fattade men det kan bli så att vi tar in kapital från annat håll och anställer folk som kan sköta verksamheten", säger Sverker Martin-Löf.

Industrial Development Partners bildades i juni förra året bara månader efter det att SvD avslöjat en av de mest uppmärksammade näringslivsskandalerna på senare år.

En rad näringslivstoppar med anknytning till hygien- och skogsbolaget SCA hade bland annat åkt privatjet och på lyxiga jaktresor för företagets pengar.

Det ledde till att SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf, SCA:s vd Jan Johansson och Industrivärdens vd Anders Nyrén alla fick avgå. Industrivärden är storägare i SCA och kontrollerar även Volvo och Handelsbanken.

Mest pengar, 20 miljoner kronor, får dock Babyshop in från Jaan Perten. Han stod som ägare till 22 procent av aktierna i Perten instruments när bolagets såldes till ett amerikanskt bolag för 2 miljarder kronor under 2014.

Bland investerarna finns också Stefan Alvarsson, grundare till rekryteringsbolaget One partner group, som också går in med fem miljoner kronor.  

I och med nyemissionen värderas Babyshop till 733 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER