Hövding-grundaren Anna Haupt: “Det här har jag drömt om länge”

NevsHövding

Anna Haupt ska utveckla självkörande bilar på Nevs. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Hövdingtiden är över för Anna Haupt. Nu går hon från utveckling av airbag-cykelhjälmar till utveckling av självkörande bilar på bolaget Nevs.

Efter en tuff tid på Hövding har grundaren Anna Haupt haft ett och ett halvt år av kombinerad föräldraledighet och time-out.

Nu har hon nya utmaning framför sig då hon ska leda utvecklingen av självkörande bilar på svensk-kinesiska Nevs.

Nevs grundades för fyra år sedan när den kinesiska entreprenören Kai Johan Jiang köpte majoriteten av tillgångarna efter biltillverkaen Saabs konkurs. För två år sedan presenterade bolaget den första prototypen av elbilen 9-3. Modellen lanseras troligen nästa år.

Anna Haupt berättar för Breakit att hon i flera år har drömt om att jobba i bilindustrin, men att det har varit så mycket annat som har kommit emellan. Efter att ha varit föräldraledig i ett och ett halvt år fick hon ett nytt fokus.

“Under den här tiden har jag lärt mig mer om livet än vad jag har gjort tidigare. Jag har insett att det ekorrhjul som det innebär att jobba mer eller mindre dygnet runt med en och samma sak gör att man blir en tråkig människa”, säger Anna Haupt.

I det nya lugn som hon fick, kom drömmen om bilindustrin tillbaka. Hon gjorde slag i saken och ringde upp Nevs.

Hon förklarade att hon var medveten om att hon har en annorlunda bakgrund jämfört med många andra inom bilbranschen, och att hon av den anledningen kanske skulle vara svår att placera i bolaget.

“Vi bestämde ändå att mötas förutsättningslöst vilket jag är väldigt glad över. Jag och Nevs har samma ambitioner och det klickade direkt mellan oss.”

Nevs kom fram till att Anna Haupt nog skulle passa som projektledare på deras FoU-avdelning (Forskning och Utveckling), och det höll Anna med om.

“Jag vet att jag har bevisat att jag kan driva högteknologisk utveckling, men jag är ändå så tacksam över att Nevs tror på mig, och vill satsa på mig.”

En av anledningarna till att Anna Haupt länge har varit intresserad av bilindustrin är att hon anser att det är en bransch som behöver förändras.

“Jag har velat gå in och ta tag i de områden där jag tycker att bilindustrin gör fel.”

En av de sakerna är miljöarbetet, en annan sak som Anna Haupt lyfter fram är att branschen ofta rekryterar väldigt homogent. Man väljer hela tiden personer med ungefär samma bakgrund. En av anledningarna till att hon nappade på erbjudandet från Nevs var att bolaget medvetet rekryterar från andra branscher än bilindustrin.

“De vill ta in personer som inte har samma erfarenheter för de inser fördelarna med olikheter. Det ser jag som oerhört positivt.”

Anna Haupt lyfter även fram att hon och Nevs har liknande erfarenheter av att vara underdogs, att vara “små” och ha “alla” emot sig.

“Jag har själv upplevt det, vilket var tungt. Men den jävlar anamma-mentalitet som det ger är väldigt värdefull”, säger Anna Haupt och fortsätter:

“Entreprenörsandan på Nevs är unik. De vill förändra världen på riktigt och det vill jag också. Jag drivs av att göra skillnad för människor.”

Det kan tyckas vara ett långt kliv mellan att utveckla cykelhjälmar till att utveckla självkörande bilar, men det verkar det inte vara.

“I båda fallen handlar det om att upptäcka rörelsemönster i trafiken och att med en ganska liten personalstyrka lösa stora utmaningar”, säger Anna Haupt och fortsätter:

“Cykelhjälmarna som vi utvecklade på Hövding bygger ju på airbagteknologi som kommer från bilindustrin från början. Jag kommer i min nya roll troligen att jobba med många av de underleverantörer som jag samarbetade med på Hövding.”  

När det gäller Hövdingtiden berättar Anna Haupt att hon har släppt det bolaget helt, vilket har känts ganska tungt. 2005 grundade hon bolaget tillsammans med Terese Alstin. För snart två år sedan lämnade Anna Haupt sin operativa roll i bolaget, avgick ur styrelsen och sålde sina aktier.

Ett helt avslutat kapitel är det ändå inte för henne. Anna Haupt berättar att hon håller på att skriva en bok om sina erfarenheter från tiden på Hövding.

“Jag känner att det är en historia som måste komma ut av feministiska skäl. Många tror att Sverige är ett jämställt land, men det är det inte”, hävdar Anna Haupt.

Det kommer dock att dröja innan boken kommer ut på marknaden, berättar hon.

“Tiden är inte mogen än. Man blir klokare med tiden och jag behöver mer distans till mina upplevelser. Boken ska ju inte bara vara terapi för mig utan också en riktigt bra bok för andra att läsa.”

Men nu är det som sagt nya utmaningar som gäller. I oktober tar Anna Haupt med sig man och deras 1-åriga dotter och flyttar från Bara, utanför Malmö, till Trollhättan. Den 17:e oktober tillträder hon sin nya roll som projektledare på Nevs.

Läs mer