Avito-grundarna köper in sig i Klarna - Adalberth säljer aktier

Klarna Norrsken Foundation
Avito-grundarna köper in sig i Klarna - Adalberth säljer aktier

Niklas Adalberth, medgrundare Klarna och Filip Engelbert och Jonas Nordlander som grundade Avito. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Klarna-grundaren bekräftar att han sålt aktier för 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas till hans nya stiftelse.

Breakit kan avslöja att Klarna-grundaren Niklas Adalberth har sålt aktier i bolaget för 100 miljoner kronor. Enligt uppgifter har en del av posten, motsvarande cirka 40 miljoner kronor, köpts av Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Niklas Adalberth bekräftar i en skriftlig kommentar till Breakit att han sålt delar av sin aktiepost, men vill inte uppge vilka köparna är:

"Det stämmer att jag sålt en mindre del, där det an absoluta majoriteten av beloppet, 100 Mkr, gått in till stiftelsen Norrsken Foundation. Med beloppet kan vi lyfta Norrskens ambitionsnivå ytterligare i vår strävan att göra gott med hjälp av teknik", skriver han.

Niklas Adalberth lämnade sin operativa roll i Klarna under 2015 och grundade stiftelsen, som investerar i bolag som vill lösa stora samhällsproblem, tidigare i år. 

Han har tidigare berättat för Breakit att han själv gått in med en startplåt på 70 miljoner kronor i Norrsken - men att det bara var början.

"Norrsken kommer bli ett stort initiativ finansiellt för mig liksom tidsmässigt. Jag kommer jobba heltid med detta. Pengarna jag får för Klarna-aktierna tänker jag använda för att stoppa in i stiftelsen”, sade han i somras.

Han betonade då också att det är en “väldigt liten del aktier” som han säljer samt att han kommer fortsätta att vara starkt engagerad i Klarna.

Tidigare i somras rapporterade SvD att Adalberth, som lämnade sin operativa roll i Klarna under 2015, håller på att sälja hela sin aktiepost. Totalt skulle det i så fall röra sig om aktier till ett värde av 2,5 miljarder kronor.

Något som han snabbt dementerade.

"Jag vet inte var medierna fick dessa uppgifter, men de stämmer inte alls. Det jag kommer att göra är att sälja en del aktier, men jag fortsätter med mitt engagemang i Klarna genom styrelsen", sade han till Breakit då.

Breakit har varit i kontakt med Avito-grundaren Jonas Nordlander men han vill inte ge några kommentarer.

Läs fler artiklar
LÄS MER