Waleruds Volumental växer – nu vill de rekrytera fler kvinnor

Volumental Things
Waleruds Volumental växer – nu vill de rekrytera fler kvinnor

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Caroline Waleruds framtidsföretag Volumental fortsätter att gasa på – och nu hoppas man få in fler kvinnor i verksamheten.

När Volumental drog igång sin verksamhet för 2,5 år sedan var de fyra stycken som arbetade med bolaget – nu är de snart 24. 

Den kommande månaderna ska bolaget, som utvecklar mjukvara för 3D-scanning, rekrytera fyra nya medarbetare – och grundaren Caroline Walerud hoppas nu kunna få in fler kvinnor i verksamheten.

"Det är jätteviktigt att få in fler kvinnor i teknikbranschen. En stor grej inför de här personerna vi rekryterar innan sommaren är därför att vi ska ha åtminstone 50 procent intervjubara kvinnor i processen", säger hon.

"Sedan är den bästa som vinner såklart."

Är det svårt att uppnå det målet?

"Det är svårt att hitta bra folk, men det handlar egentligen inte om kön."

Volumentals teknik används idag till att skräddarsy skor, medicinska iläggssulor och till viss del glasögon för konsumenter. Med hjälp av 3D-djupkameror scannar tekniken av människokroppen – som därefter kräddarsyr produkterna efter kroppen.

Förenklat kan man säga att Volumentals mjukvara "tolkar" de värden som 3D-kamerorna fångar upp.

I höstas tog bolaget in 20 miljoner kronor i riskkapital från Stockholmsbaserade Moor och amerikanska founder.org.

"Vi ska fortsätta att växa. De här är de vi anställer det här kvartalet – sedan kommer fler nästa kvartal, och nästa efter det."

Hur många är ni innan året är slut?

"Det är svårt att svara på, men jag skulle gissa på upp emot 30 stycken."

Hur går det för verksamheten just nu?

"Det går jättebra! Vi har flera produktlanseringar på gång, så vi är väldigt mycket ute hos kund och testar vad som fungerar och hur man skalar upp det. Sedan vill vi automatisera vår försäljning mer.”

Läs fler artiklar
LÄS MER