Avito-grundaren om Lendify: ”Skakar om mossiga banker”

Lendify
Avito-grundaren om Lendify: ”Skakar om mossiga banker”

Jonas Nordlander investerar i Lendify. Foto: Jonas De Lange.

Erik Wisterberg

Reporter

Orosmolnen hopar sig över peer to peer-lånemarnaden. Här är förklaringen till att Jonas Nordlander vill lägga miljoner i Lendify.

Lendify, ett av bolagen som försöker att vända upp och ned på lånemarknaden genom att låta privatpersoner låna ut pengar till varandra, kammade precis hem 70 miljoner kronor i en nyemission. Det är en av de största investeringarna i en svensk startup hittills efter sommaren – och den sker i en sektor som upplevt turbulens. 

Den omtalade kraschen i Trustbuddy ledde exempelvis till att Finansinspektionen drog öronen åt sig och inledde en granskning av hela peer to peer-lånesektorn i Sverige. 

Pionjären på marknaden, amerikanska Lending Club, har enligt Wall Street Journal problem med att antalet lån där långivaren inte räknar med att få tillbaka pengarna har ökat med 38 procent sedan 2013. Dessutom fick vd:n Renaud Laplanche sparken efter att oacceptabel utlåning upptäckts.

Problemen avskräcker inte Avito-grundaren Jonas Nordlander som tillsammans med parhästen Filip Engelbert finns bland investerarna i Lendify.

”Bankerna jobbar väldigt fyrkantigt med utlåning till både privatpersoner och företagare. Det dessa aktörer aktörer har gjort är att skaka om”, säger Jonas Nordlander om varför han tror på p2p-lån. 

Vad gjorde att ni valde just Lendify?

”Det finns ganska många bolag som gör samma sak, men vi tror på teamet bakom Lendify som är jäkligt duktiga”. 

Hur ser du på problemen som varit i sektorn?

”När sådana saker händer tror jag att alla lär sig något. Det blir en diskussion om de grejer som gått åt pipan, och alla tar det i beaktande. Vi tror på teamet på Lendify”. 

Jonas Nordlander och Filip Engelbert har, sedan de sålde Avito-aktier för 1,4 miljarder kronor, gått in i ett 15-tal bolag. Konkursade KNC Miner, nätapoteket Apotea och onlinedoktorn Mindoktor finns bland investeringarna.

”Vi tittar efter bolag som vi tror kan blir stora, och precis som Lendify utmanar ett gammalt mossigt, eller oeffektivt sätt att göra saker på. Sedan gillar vi medtech-grejen, att man kan ta tag i sitt eget öde och ha koll på hur man mår innan man behöver gå till doktorn”. 

Techsektorn i Sverige har de senaste åren lockat till sig stora mängder riskkapital. Bara under de första sex månaderna investerades 12 miljarder kronor, enligt Breakits kartläggning.

Jonas Nordlander upplever dock att värderingarna har justerats ned något den senaste tiden. 

”Det finns en mer nykter syn på värderingar på bolag i ett tidigt skede”.

Avito-duons första priata investering var i auktionssajten Auctionet. 

Grundaren Niklas Söderholm har gjort det till en grej att fira varje nu investering med ”en överraskning” till Jonas och Filip. 

”Nu ser vi mest fram emot vad han ska hitta på när han får läsa om detta.

Vad brukar det vara för överraskningar?

”Inga kommentarer. Men det brukar vara jävligt roligt”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER