Tobii-chefen: Apples patent på ögonstyrning är inget hot mot oss

Breakit - Tobii-chefen: Apples patent på ögonstyrning är inget hot mot oss

Henrik Eskilsson, vd på Tobii. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Den amerikanska elektronikjättens patentansökningar indikerar att Apple kan ge sig in i ögonstyrningsbranschen. Det ser svenska Tobii som något positivt.

Tidigare i veckan rapporterade bloggen Patently Apple att Apple har fått godkänt ett patent som rör ögonstyrning med hjälp av 3D-kameror.

Svenska Tobii är ett av världens största bolag inom ögonstyrningsteknik. Det har därför spekulerats i att Apples eventuella intåg i branschen kan bli ett hårt slag mot det svenska bolaget.

Då ska man dock ha i åtanke att det är frågan om två helt olika teknologier. Även om det är svårt att utröna exakt vad Apples patent syftar på – patentansökan är hyfsat kryptiskt utformad – är det klart att bolaget siktar på att använda sig av 3D-kameror för att registrera användarens ögon.

Tobii använder på sin sida infrarött ljus för att registrera var användaren tittar. Det gör bland annat att Tobiis system är mindre ljuskänsligt. Tobiis teknik används också främst för att användaren ska kunna interagera med skärmen. Det är oklart hur och vilken sorts interaktion Apple har planerat.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Direkt att Tobiis vd och medgrundare Henrik Eskilsson avfärdar påståendet att Apple skulle vara på väg att utmana Tobii.

"Det (att fler bolag söker patent inom området. reds. anm.) är en naturlig del av det ökade intresset för eyetracking och det är ju i förlängningen någonting som vi tycker är positivt eftersom det ger massor av spännande långsiktiga möjligheter för Tobii", säger han till Direkt.

Exakt vilka möjligheter det handlar om utvecklar inte Henrik Eskilsson. Om man spekulerar fritt kan man tänka sig att det kan handla om att Tobii ser en möjlighet att ta ytterligare steg in på konsumentelektronikmarknaden.

Bolaget har sedan tidigare ett samarbete med datorproducenten MSI och investerar just nu miljontals kronor i att vidareutveckla det konsumentinriktade affärsområdet Tobii tech. Bolaget har sedan tidigare byggt upp affärsområdena Tobii dynavox och Tobii pro, som riktar sig mot folk med funktionsnedsättningar respektive forskare.

Läs fler artiklar
LÄS MER