Nina Siemiatkowski ska rädda lejonen – sjösätter stiftelse med Klarna-miljoner

Nina Siemiatkowski ska rädda lejonen – sjösätter stiftelse med Klarna-miljoner

Nina Siemiatkowski i galleriet för den egna utställningen "Book of Leon". Foto: Erik Wisterberg.

Erik Wisterberg

Reporter

Hon har ägnat fyra år åt att dokumentera livet – och döden – hos en flock vilda lejon. Nu är Nina Siemiatkowski i full färd med att lansera sin och makens, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis, välgörenhetsstiftelse.

Vana läsare av Breakit har kunnat följa ett pärlband av lyckade entreprenörer som vill ge tillbaka till samhället.

Mest välkänd är kanske Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, som över tid ska ge bort 99 procent av sina aktier till stiftelsen ”Chan Zuckerberg Initiative”. Stiftelsen har i sin tur precis börjat sälja av Facebook-aktierna, för att inleda sitt arbete.

Även i Sverige är trenden tydlig bland techentreprenörerna. Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, som hösten 2015 sålde aktier för 1,4 miljarder kronor, har satt upp var sin stiftelse för samhällsnyttiga investeringar

Klarna-medgrundaren Niklas Adalberth berättade nyligen för Breakit om sin första satsning som samhällsförbättrare: Appen Klarity som ska avslöja korruption via crowdsourcing.

Även Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, vars innehav i företaget sannolikt är värt över en miljard kronor, har sedan tidigare deklarerat att han ”inte vill dö med en påse pengar”. Tillsammans med sin fru Nina Siemiatkowski planerar han att sjösätta en välgörenhetsstiftelse. Målet? Att rädda vilda naturområden, dess ekosystem och de djur som lever där.

Nina Siemiatkowski är den som operativt kommer att hålla i trådarna. Stiftelsen håller nu på att bli verklighet. 

”Den är under bildande. Vi väntar på organisationsnumret just nu”, säger Nina Siemiatkowski. 

I skrivande stund heter den kort och gott ”Nina och Sebastian Siemiatkowskis stiftelse”. Det påminner om The Bill & Melinda Gates Foundation, men det återstår att se vad det slutgiltiga namnet blir.

”Namnet är inte det viktigaste i det här skedet, utan det viktiga är att få upp stiftelsen så att pengarna som kommer ut från det här projektet landar i en stiftelse och går tillbaka till lejonen", säger Nina Siemiatkowski.

När Breakit träffar henne avslöjar rödsprängda ögon en natt med alldeles för lite sömn inför öppningen av ”Book of Leon”, Nina Siemiatkowskis första separatutställning om Afrikas vilda lejon. Hon sitter på trappan i en folktom gallerilokal som innehåller ett koncentrat av mer än fyra års arbete. 

Från en specialbygd bil har Nina Siemiatkowski följt en lejonflock i den Kenyanska nationalparken Masai Mara.

Många av av de vackra stora katterna på bilderna lever inte i dag. 

”Bibi, som på den här bilden blickar ut mot den plats där hon precis har förlorat sitt barn, blev förgiftad i december av människor”, säger Nina Siemiatkowski och pekar på en av bilderna som hänger mot de kritvita galleriväggarna. 

Bibi och hennes flock rev tre kor, som under en natt olovligen först in i reservatet för att beta. Ett kadaver förgiftades av kornas ägare, vilket ledde till att Bibi och tre andra lejon i flocken dog, tillsammans med gamar och hyenor.  

Lejonet "Bibi" blev förgiftat. Här syns hon i bilden "The darkest bird of them all". Foto: Nina Siemiatkowski.

Människan har, likt som med många andra vilda djurarter, decimerat den globala lejonstammen kraftfullt. Den består enligt Världsnaturfonden av 30.000-35.000 djur, kanske mindre. Kattdjursorganisationen Pathera uppskattar antalet till högst 20.000 individer.

Utställningen ska förmedla berättelsen om lejonflocken, men ruvar också på en större historia. 

”Det handlar om att utmana konventionen att människor och djur är så olika. Jag hoppas att man ska känna igen sig själv när man tittar på bilderna, och helt enkelt känna empati”. 

Utan att bedöma kvaliteten på utställningen, med tillhörande utställningsbok, kan man konstatera att det sannolikt behövs skjutas till mer pengar för att Nina och Sebastian Siemiatkowskis stiftelse ska kunna göra skillnad i någon större skala.

Nina Siemiatkowski vill dock inte berätta några detaljer om finansieringen.

”Vi har fört in en startplåt av eget kapital, sedan har vi planer. Men vi ska ha vårt första styrelsemöte snart och jag kan inte föregå det”, säger hon.

I styrelsen sitter förutom paret Siemiatkowski även Lena M Lindén, grundare av stiftelsen Nordens ark, samt en jurist. Nina Siemiatkowski är den som kommer att jobba med stiftelsen operativt. 

Hon klev som 29-åring på toppjobbet som marknadsdirektör för tobaksjätten Swedish Match. Sex år senare beslutade sig Nina Siemiatkowski, som en gång valt Handelshögskolan istället för en fotografutbildning, att kliva av storbolagskarriären.

”Jag sade upp mig, delvis för att följa min dröm om att bli fotograf men också för att göra något mer meningsfullt”. 

Läs även Breakits intervju med Sebastian Siemiatkowski där han berättar varför det är värt att satsa pengar på att rädda djur istället för människor, och om välgörenhetens baksida.

Läs fler artiklar
LÄS MER