Därför törstar investerarna just nu efter nya techbolag på börsen

riskkapital
Därför törstar investerarna just nu efter nya techbolag på börsen

Foto: Johanna Ekström

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Här är förklaringen till det glödheta noteringsklimatet.

Sällan har börsens hunger efter svenska techbolag varit så stor som nu - det är bilden som tonar fram efter att Breakit intervjuat några av Sveriges mer framstående riskkapitalister och förvaltare om stämningsläget inför hösten.

Och Breakits kartläggning visar också att en lång rad bolag inom tech-segmentet står redo för att tillgodose denna heta efterfrågan bland investerarna. Vår granskning visar att det finns ett tiotal riktigt heta börskandidater på den svenska techscenen just nu. Vid en notering skulle de tillsammans stå för ett börsvärde på uppemot 150 miljarder kronor.

Orsaken till att börsinvesterarna just nu känner en särskild lockelse till att pumpa in pengar i techsektorn är flera:

  • Succénoteringar. Spelbolagen Paradox och ögonstyrningsföretaget Tobii har blivit riktiga aktie-raketer efter sina noteringar. det skapar automatiskt ett sug efter nya, liknande bolag.
  • Underskott. Det finns fortfarande väldigt få renodlade techbolag på börsen trots att det formligen kryllar av den här typen av företag i framför allt Stockholms-området.
  • Tillväxt. De bästa techbolagen kan uppvisa kraftigt växande försäljning vilket idag är väldigt ovanligt på Stockholmsbörsen. Analystjänsten Börsplus gjorde nyligen en undersökning som visade att bara 19 av de runt 300 större listade bolagen i Stockholm uppvisade en tillväxt på mer än 10 procent per år. I det klimatet uppfattas ett snabbväxande techbolag som extremt attraktivt.

För den svenska techindustrin generellt vore det också positivt om några av bolagsstjärnorna hamnade på börsen. Det skulle innebära att grundarna och de tidiga investerarna i bolagen fick loss nya friska pengar. Kapital som med stor sannolikhet skulle gå tillbaka till techsektorn i form av nyinvesteringar i startups.

Börsens småspararkollektiv som är sugna på att trycka in sina surt förvärvade pengar i techbolag bör dock se upp. Värderingarna är fortfarande rejält upptrissade och det finns uppenbara likheter med klimatet i samband med IT-bubblan i början av 2000-talet. Något som investeraren och Pricerunner-chefen Nicklas Storåkers satt strålkastarljuset på tidigare i veckan i en Breakit-intervju.

”Ska jag sammanfatta techmarknaden i dag med Sverige med ett ord så säger jag ’1999’. I alla aspekter”, sade han då.

Mer om de hetaste börskandidaterna - lyssna på Breakits podd

Läs fler artiklar
LÄS MER