Rekordkvartal för Paradox – gör rörelseresultat på 142 miljoner

Breakit - Rekordkvartal för Paradox – gör rörelseresultat på 142 miljoner

Fredrik Wester, vd på Paradox (nummer två från höger) tillsammans med karaktärer från olika Paradox-spel. Foto: Johanna Ekström.

Jonas de Lange

Reporter

Efter ett lugnare första kvartal slår spelbolaget Paradox interactive tillbaka med en riktigt stark rapport. Trots rekordsiffror var inte aktiemarknaden särskilt imponerad.

Redan under gårdagen flaggade vi för att Paradox rapport hade potential att bli riktigt stark när det gäller omsättning och resultat. Till och med rekordpotential.

Nu visar det sig att bolaget infriade förväntningarna från undertecknade. Totalt omsatte bolaget 235 miljoner kronor under perioden april-juni. Samtidigt gjorde bolaget ett rörelseresultat på hela 142 miljoner kronor. Det är en omsättningsökning med 29 procent och resultatökning med över 100 procent från samma period året innan.

Det är också Paradox bästa kvartal någonsin både när det gäller omsättning och resultat.

Fredrik Wester, vd på Paradox, är dock återhållsam i sin beskrivning av bolagets framtidsutsikter.

”Paradox har följt en tydlig linje de senaste fem åren, med huvudprincipen att växa med lönsamhet. Det är därför ingen tillfällighet att vi precis har haft det starkaste kvartalet i bolagets i historia men man ska komma ihåg att vi kommer fortsätta ha starkare och mindre starka kvartal, precis som vi har kommunicerat tidigare”, skriver han.

Med tanke på att spelbolagets intäkter varierar väldigt mycket, beroende på när spelsläppen läggs, är det svårt att jämföra siffrorna med samma period föregående år.

Tittar man på hela första halvåret omsatte Paradox 328 miljoner kronor. Det är en minskning med 15 procent jämfört med samma period förra året. Då ska man ha i åtanke att spelstudions stora släpp gjordes under första kvartalet förra året. Det innebär alltså att det fanns mer tid att sälja nya spel på.

"Förra året hade vi våra stora släpp i mars, i år var det maj och juni. Men vi har högre lönsamhet på det här spelen eftersom vi har utvecklat de själva. Så resultatet är samma i absoluta siffror. Vi är väldigt nöjda", säger Andras Vajlok, finanschef på bolaget.

Aktiemarkanden verkar dock inte lika nöjd som Paradox ledning. På torsdagmorgonen dök aktien direkt när kursen öppnade. Efter fem minuter hade kursen gått ned med 5 procent. 

Läs fler artiklar
LÄS MER