Sök

Efter KNC Miner-kraschen – nu planerar Sam Cole nytt bolag

KNC Miner

Michael Unnebäck, Sam Cole och Marcus Erlandsson fanns kvar i KNC vid konkursen. Foto: Press.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Fem personer stod bakom det konkursade bitcoinbolaget. Här är deras planer för livet efter KNC Miner.

Redan 2004 lades grunden till vad som skulle komma att bli den svenska bitcoinjätten KNC Miner. Marcus Erlandsson, Michael Unnebäck och Johan Rilegård grundade då det betydligt mindre kända konsultbolaget Orsoc.

Kärnkompetensen fanns i att ta fram och programmera kretskort specialbyggda för att göra en enda sak. 

I ett reportage från 2013 – samma år som KNC Miner föddes – beskrivs hur Johan Rilegård blev kontaktad av Sam Cole och Andreas Kennemar. De hade ett förflutet som it-specialister inom den finansiella sektorn och hade en djärv idé.

De hade sett bitcoinkursen stiga från några enstaka dollar i slutet av 2012 till över hundra dollar efter årskiftet. 

De fem slog sina påsar ihop och skapade KNC Miner. Sen smällde det till rejält. 

Bitcoinkursen steg till nära 1000 dollar. Bitcoinerans guldrush hade börjat, och KNC Miner skulle tjäna sin del av kakan genom att sälja datorer specialgjorda för att bryta bitcoin. 

Det var en storsatsning. 

”För oss var det ’go big or go home’. Vi siktade mot månen”, säger Sam Cole i dag.

Med på tåget kom riskkapitalisterna. 

Accel och Creandum investerade tillsammans 140 miljoner kronor i KNC Miner. Bolaget går till historien som den hittills enda svenska storspelaren på den internationella bitcoinarenan. 

Men också som navet i den första stora svenska bitcoinkraschen, där riskkapitalisternas miljoner gick upp i rök då en svag bitcoinkurs, hög energiskatt och ny konkurrens från Kina tvingade KNC Miner i konkurs. 

I förra veckan kom beskedet att det nystartade bolaget Gogreenlight köper konkurrsboet, och tar över KNC:s datacenter samt en del av personalen.

Sagan är över för KNC: Miners grundarkvintett, som ville skapa pengar ur tomma luften, är över. Här är deras tankar om kraschen – och deras planer för framtiden. 

SAM COLE

KNC Miners vd och ansikte utåt lämnar nu ett par månaders intensivt jobb bakom sig. Sam Cole har ett förflutet i banksektorn, där han bland annat byggt datacenter. 

Han kommer inte att jobba med KNC Miners verksamhet under den nya ägaren, men poängterar att det inte är hans eget beslut. 

”Jag har inte blivit tillfrågad, vilket jag är helt okej med. De har redan en chef, varför ha två”, säger Sam Cole.

Vad ska du göra nu?

”Mina barn är fortfarande små, så jag ska nog vara ledig och tillbringa tid med dem. Kanske startar jag ett nytt företag nästa år. Jag är ju en entreprenör”. 

Exakt vad det handlar om vet Sam Cole inte.

Är du färdig med bitcoin?

”Jag skulle inte säga att jag är klar med det. Men jag är entreprenör och mitt nästa företag skulle lika gärna kunna handla om robotar eller grönsaker. Men min kärnkompetens finns inom datacenter och bitcoin, så troligen kommer det att handla om det.

Ångrar du något givet att KNC tvingades i konkurs?

”Jag är övertygad om att jag tog de rätta besluten, givet den information som fanns tillgänglig vid tidpunkten. I retrospektiv kan man givetvis alltid ha gjort vissa saker bättre och annorlunda. 

Vad då?

”Vi hade kunnat göra allt saktare, inte så aggressivt. Då hade vi kanske funnits kvar i dag, även om vi kanske inte hade varit väldigt lönsamma. Men vi valde att sikta mot månen, ’go big or go home’". 

MICHAEL UNNEBÄCK

Med ett förflutet på Orsoc var Michael KNC Miners expert inom elektronik. Främst handlade det om att få ihop alla delar till fungerande bitcoingrävare. Michael Unnebäck stänger inte dörren för att fortsätta med det under den nya ägaren.

”Jag har främst jobbat med elektroniken. Om det nya ägarna behöver vidareutveckla den är det inte omöjligt att jag kan bidra”. 

Du känner dig inte färdig med KNC?

”Jo, egentligen gör jag det”. 

Varför gick det snett?

”Det är svårt att peka på en enda sak. Det var en kombination av många saker”. 

Hur ser du på din tid inom KNC Miner i dag?

”Det har varit en spännande resa, för mig som jobbar med elektronik. Vi har byggt egna Asicar (kretskort framtagna för en specifik uppgift, i detta fall bitcoinbrytning, reds. anm.), det är inte så ofta man får göra det.

ANDERS KENNEMAR

Sam Coles ursprungliga parhäst Andreas Kennemar slutade på KNC Miner redan vid årsskiftet 2014/2015. Det var en till två månader innan missnöjda kunder skulle dra KNC Miner inför domstol i en stor grupptalan i Nacka tingsrätt.

”Jag hade kört hårt ett par år och kände att det var dags att kliva år sidan. Jag ville göra annat, helt enkelt”, säger Andreas Kennemar i dag.  

Andreas Kennemar jobbar numera som konsult i finansvärlden, precis som innan äventyret med KNC Miner, och driver bolaget LMK Holding. 

Varför tror du att det gick som det gick?

”Det har jag inga kommentarer till”.

JOHAN RILEGÅRD 

Tidigt 2014 blev Johan Rilegård den första ur grundarkvintetten att lämna KNC Miner. Han gjorde en exit – och sålde sina aktier innan problemen började. 

”Men jag hittade en möjlighet att sälja mina andelar och tog den”, säger Johan Rilegård. 

I dag driver han startupen Rideshare, som via samkörning ska förenkla vardagen för idrottsföräldrar och samtidigt få ned pendlarköerna i Stockholm. 

Varför lämnade du KNC Miner?

”Vi hade olika syn på hur man driver bolag”. 

MARCUS ERLANDSSON

Breakit har kontaktat KNC Miners samtliga fem grundare. Marcus Erlandsson, som likt Sam Cole och Michael Unnebäck var kvar i bolaget ända till slutet, har dock inte återkommit. 

Enligt Sam Cole, KNC Miners tidigare vd, har dock ingen av de tre kvarvarande grundarna någon plats i KNC Miners verksamhet under den nya ägaren. 

Läs mer