Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

VR-bolaget Univrses tar in såddrunda från befintliga ägare

Artikel bild
Ricky Helgesson, vd och medgrundare av Univrses, testar bolagets produkt. Foto: Emelie Almhager.

Positionsspårningsbolaget Univrses får in 5,7 miljoner kronor.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

VR-scenen håller på att växa till sig ordentligt. I början av augusti kunde vi till exempel rapportera att VR-studion Svrvive tog in 15 miljoner kronor från familjen Lundin.

Nu har även Linköpingsstartupen Univrses fyllt på kassan. Bolaget utvecklar en positionsspårningsteknik för mobil-VR. Genom att använda sig av mobilens kamera och sensorer ska Univrses mjukvara kunna känna av hur spelaren rör sig i det fysiska rummet och skapa samma rörelse i den virtuella världen.

Tanken är att man på så sätt kan eliminera åksjukekänslan som kan uppstå om man rör sig i den virtuella världen utan att förflytta sig i den fysiska världen. Användaren kan även sätta upp rörelsebegränsningar i rummet, som sedan kan representeras i den virtuella världen.

Univrses har varit relativt hemlighetsfulla när det gäller hur produkten fungerar och det framgår inte av hemsidan hur bolaget ska tjäna pengar på idén. I första hand kan man tänka sig att kunderna blir spelutvecklare som vill integrera Univrses mjukvara i sitt spel.

På sikt kan man också se framför sig att bolaget rent av köps upp av en hårdvaruproducent. Man kan exempelvis tänka sig att Samsung eller Google skulle vara intresserad av en mjukvara som gör att de kan sätta en standard för alla appar till sitt Gear VR respektive Daydream.

Breakit har nu tagit del av handlingar som visar att bolaget har tagit in en mindre kapitalrunda på 5,7 miljoner kronor till en värdering på till en värdering på 24 miljoner kronor. 1,65 av miljonerna har dock sedan tidigare betalats i förskott och kvittas nu mot aktier.

Investerarna är i stort sätt befintliga ägare, men ett par nya privata investerare, vilket gör att man kanske inte ska lägga för stor vikt vid värderingen. Bland ägarna hittar man bland annat grundarna Ricky Helgesson och Fredrik Fjellstedt, men även den finska såddinvesteraren Reaktor Ventures och Malmö-entreprenören Toni Nijm. Toni Nijm är även styrelseordförande för 3D-grafikbolaget Simplygon.

Univrses redovisade ingen nettoomsättning under sitt försa verksamhetsår 2015.

Breakit har sökt Univrses för en kommentar.

Läs mer