Skatteverket: Hundratals svenska Uber-förare ska upptaxeras

Breakit - Skatteverket: Hundratals svenska Uber-förare ska upptaxeras

Ingemar Hansson, generaldirektör Skatteverket. Foto: TT

Erik Wisterberg

Reporter

Stor razzia mot taxi-appens Ubers chaufförer.

Taxiplattformen Uber, som kopplar ihop kunder med förare via en app, meddelade nyligen att man stänger den omstridda tjänsten Uber pop

Nu rapporterar DI Digital att ”hundratals svenska Uber-förare" har åkt fast i en stor granskning från Skatteverket. Det ska dels handla om förare i den nu stängda tjänsten Uber Pop – och Ubers licencierade taxiformer exemelvis Uber Black.

I ett extremfall hade en person redovisat en inkomst på 4.700 kronor i sin deklaration. Samtidigt hade hen kört 4.000 resor för Uber – och dragit in en halv miljon kronor.

Den föraren, och ett stort antal andra, upptaxeras nu av Skatteverket i en process som fortfarande pågår. 

”Vi är precis i början av processen. Detta kommer säkert att pågå hela hösten”, säger Susanna Bengtsson, som ansvarar för myndighetens kontroll av taxibranschen till Di Digital. 

Skatteverket har hittat Uber-förarna som skattefuskar genom att begära ut uppgifter från Uber, vars alla resor registeras via appen, och sedan jämföra dem med förarnas deklarerade inkomster. 

I dagsläget lämnar Uber, olikt andra företag, inte rutinmässigt ifrån sig kontrolluppgifter för sina förare till Skatteverket. Istället är det upp till föraren själv att välja om hen vill skicka in uppgifter om sina Uber-inkomster till Skatteverket.  

Samtidigt som svenska Skatteverket hårdgranskar Ubers förare kommer uppgifter från USA om en mycket viktig rättstvist gällande Ubers förare.

Ett antal Uberförare ansåg att de var att betrakta som anställda, inte oberoende egna företagare, och att de därmed hade rätt till vissa förmåner. Uber och förarna nådde en förlikning, som innebar att 400.000 förare skulle få dela på 100 miljoner dollar. Den förlikningen underkändes i går av en federal domare – vilket innebär att rättsprocessen kan fortsätta.  

Uber har sedan tidigare gått ut med att den "skatteknapp" som införts i appen är ett första steg mot att få Ubers förare att göra rätt för sig. 

"Detta görs som ett förberedande steg inför 2017 då alla förare som i dag kör uberX, UberBLACK och UberLUX i taxiregistrerade bilar med taxameter med taxilegitimation – i enlighet med den nya lagen om redovisningscentraler – måste rapportera in skattegrundande inkomstuppgifter till Skatteverket via särskilt ackrediterade redovisningscentraler", skrev Ubers Sverigechef i en debattartikel i juli.

Exakt hur det ska gå till är i dagsläget inte klart. Men Uber i Sverige ser det som en teknikalitet, som kommer att lösas så att bolaget följer Lagen om redovisningscentraler när den införs.

Läs fler artiklar
LÄS MER