Sök

Ubers första självkörande bil är här – och det är en Volvo

Volvo Cars

Volvo cars och Uber i samarbete kring självkörande bilar. Foto: Uber

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Volvo cars och Uber lägger gemensamt 2,5 miljarder kronor på ett nytt samarbete kring självkörande bilar.


Biltillverkaren Volvo cars och taxistartupen Uber har inlett ett samarbete som går ut på att ta fram “nästa generations” självkörande bilar.

De så kallade basbilarna ska levereras av Volvo, utrustas med den senaste tekniken inom området och köpas av Uber. Parterna beskriver samarbetet som “början på...ett långsiktigt industriellt partnerskap”.

“Volvo är en av de mest progressiva och moderna biltillverkarna i världen. Vi är världsledande när det gäller utvecklingen av aktiv bilsäkerhet och på utvecklingen av tekniken för självkörande bilar och har en oöverträffad trovärdighet när det handlar om säkerhet”, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, i ett uttalande och fortsätter:

“Vi är stolta över att Uber valde oss som samarbetspartner. De är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin”, 

Volvos och Ubers ingenjörer kommer att genomföra projektet i nära samarbete, uppger bolagen.

Ubers vd Travis Kalanick kommenterar samarbetet med att självkörande bilar kan förhindra att människor dör i bilolyckor, men att Uber inte kan ta fram tekniken på egen hand.  

"Det är därför som vårt partnerskap med en fantastisk tillverkare som Volvo är så viktigt. Volvo är ledande på bilutveckling och bäst i klassen när det gäller säkerhet. Genom att kombinera Ubers kompetens med Volvos kommer vi att nå framtiden snabbare, tillsammans", säger han.

Redan senare den här månaden kommer Uber-kunder i Pittsburgh kunna beställa delvis självkörande Volvo-bilar, skriver Bloomberg.

Bilarna, som är Volvos modell XC90 och utrustade med en mängd sensorer, kameror, GPS-mottagare och laser, kommer dock än så länge att övervakas av en förare. Innan årsskiftet kommer Volvo att ha levererat ungefär 100 sådana bilar till Uber.

Tanken med det nu lanserade samarbetet är att Volvo ska leverera bilar som är helt självkörande och som ska vara färdiga år 2021.

Enligt Bloomberg är det inte heller uteslutet att Uber kommer inleda samarbeten även med andra biltillverkare framöver.

I juli köpte bolaget upp den nya startupen Otto, med dess 91 anställda, som tar fram förarlösa lastbilar. Flera av de anställda kom från bolag som Google, Apple och Tesla. Ottos grundare Anthony Levandowski var till exempel med från start när Google påbörjade sitt projekt kring självkörande bilar. 

Men även om Uber knyter till sig före detta Google- och Tesla-ingenjörer så har bolaget inga planer på att ta fram egna självkörande bilar i framtiden, enligt vd:n. Däremot menar han att det är livsavgörande för Uber att det tas fram alternativ till Googles självkörande bilar.

"Så fort det stod klart för oss att våra vänner i Mountain View (där Google har sitt huvudkontor, reds anm) skulle ge sig in i samåkningsbranschen så var vi tvungna att se till att det fanns alternativa självkörande bilar. För om det inte finns några alternativ, så kommer vår verksamhet inte finnas kvar", säger Kalanick till Bloomberg. 

Läs mer