Här är allt nytt vi fått veta om familjen Lundins nya tech-låda

SvrviveChallengermode

Ian Lundin. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter förra veckans avslöjande har vi grävt fram ytterligare ett gäng intressanta detaljer.

Familjen Lundin har hittills främst varit synonymt med investeringar i råvaruindustrin men nu seglar miljardärfamiljen också upp som en spelare i den svenska techindustrin.

Vi berättade i förra veckan att riskkapitalbolaget Back in Black gått in med 14,5 miljoner kronor i den nystartade virtual reality-studion Svrvive. Bakom Back in Black står familjen Lundin och ytterligare några svenska finansprofiler.

Förhandlingarna med Svrive hade skötts av Per Brilioth och i en intervju med Breakit berättar han nu mer om bakgrunden kring Back in Black:

“Det här är egentligen inget riskkapitalbolag utan vi är ett kompisgäng som gått ihop för att göra investeringar i främst svenska techbolag. Men merparten av investeringarna gör vi via riskkapitalfonder. Bland annat är vi med i Northzone och GP Bullhounds fonder”, säger Per Brilioth.

Totalt har Back in Black runt 20 miljoner euro i förvaltat kapital. Förutom Svrvive har man också investerat i Challengermode. Det är en svensk e-sportplattform där spelarna kan tävla med varandra om pengar.
“Vi gillade alla idén och entreprenörerna bakom är riktigt duktiga”, säger Per Brilioth och fortsätter:
“När vi drog igång Back in Black för något år sedan var grundidén att fokusera på Sverige och alla spännande techbolag som finns här”.
Det var han som “sålde in” idén till familjen Lundin att börja investera i svenska techbolag.
“Jag tjatade på Lundinarna att de måste få lite exponering mot tech men de här investeringarna är något som alla gör privat”, säger han.

Till vardags är han vd för börsnoterade Vostok New Ventures och Per Brilioth betonar att verksamheten i Back in Black är något som sköts på fritiden.
“Mitt yrkesmässiga fokus ligger helt på Vostok New Ventures, det är viktigt att påpkeka”.

Hör mer om familjen Lundind tech-investeringar i vår podd - nytt avsnitt ute nu

Läs mer