Nu älskar börsen techbolag - men ingen kärlek varar för evigt

Nu älskar börsen techbolag - men ingen kärlek varar för evigt

Ögonstyrningsbolaget Tobiis teknik används vid en föreläsning.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det svenska ögonstyrningsbolaget Tobiis bejublade entré på börsen var vältajmad så till vida att aktiekurserna är på rekordnivåer. Men förväntningarna om vilka vinster techbolagen ska leverera är nu så höga att risken för bakslag blir allt mer uppenbar.

Ett framgångsrikt internetkluster kräver både duktiga bolag och villigt riskkapital. Det är bara genom en romans mellan tunga finansiella aktörer och teknikkunniga entreprenörer som drömmar kan bli verklighet.

En sådan förälskelse ägde rum under åren i slutet av 1990-talet, då alla möjliga investerare öste in pengar i den tidens internetindustri. Det slutade som så många andra kärleksrelationer väldigt illa.

Bränt barn skyr elden - så även i finansbranschen. Under många år fanns det kring Stureplan en grundmurad skepsis mot techinvesteringar.

Tobiis lyckade börsnotering i Stockholm på fredagen är ett tydligt tecken på att såren har läkt.

Det är förstås rimligt att stora fonder och riskkapitalister i allt högre grad vill ha exponering mot den enorma omvandling av näringslivet som digitaliseringen och teknikutvecklingen i stort innebär.

Även fondförvaltare på Swedbank och Nordea har i dag en smartphone i sin hand och kanske till och med en Apple Watch (släpps i dag) kring handleden.

Mindre rimligt är att Tobii-aktien övertecknades 30 gånger inför börsnoteringen vilket sägs vara något slags rekord.

Det är också tämligen osunt att en aktie stiger 35 procent första handelsdagen på börsen (som Tobii i skrivande stund har gjort) även om den senaste tidens börshajp har fått den sortens kursrörelser att närmast bli norm.

Ett annat exempel: Hur rimligt är det att e-handelsbolaget Etsy rusade 100 procent direkt vid sin notering i New York förra veckan?

Till sammanhanget hör också att teknikbörsen Nasdaq i USA på torsdagen krossade sitt gamla kursrekord från it-hajpen år 2000. Vi är således, ännu en gång, på aldrig tidigare outforskat territorium.

Optimister lyfter gärna fram att räntorna är rekordlåga (därför ska aktier värderas högre) och att internetindustrin den här gången inte kan jämföras med hur det var för 15 år sedan eftersom världen har digitaliserats så mycket sedan dess.

Det må vara sant. Men aktiemarknaden styrs av så mycket annat - inte minst psykologi.

Jag vet inte om vi befinner oss i en bubbla eller inte men vad jag vet är att börsen är extremt trendstyrd och gärna överdriver åt antingen det ena eller det andra hållet.

Just nu är det guldläge att börsnotera ett techbolag eller ta in riskkapital. Du får bra betalt och placerarna är förlåtande vad gäller förluster. Men det kommer inte att vara för evigt.

Entreprenörer gör klokt i att börja förbereda sig på den dag då börsen inte längre älskar techbolag. Den som bygger sin affärsplan enbart med utgångspunkt från dagens situation kommer att bli gruvligt besviken.

Läs fler artiklar
LÄS MER