Sök

Mohamed Jimales nya app ska få dig att köpa getter – i Somalia

Kom hit som flykting – nu vill han få dig att köpa getter i Somalia

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Mohamed Jimale hoppas genom sin startup Ari farm kunna hjälpa nomader i Somalia.

Under tisdagens Sthlm tech meetup blev Mohamed Jimale något av en publiksuccé när han pitchade på scen. I våras grundade han sitt bolag Ari farm som säljer getter i Somalia via nätet. Den som köpt en get kan sedan följa den via en app och där också sälja den vidare.

Han har tidigare grundat nyhetssajten somaliska.com, som riktar sig mot somalier i Sverige. Fram till i våras jobbade Mohamed Jimale också med ett projekt för FN:s flyktingorgan UNHCR som gick ut på att hjälpa flyktingar från östra Afrika.  

“Jag har alltid velat göra något i Somalia, något som löser problem på riktigt. Jag hade funderat på lite olika idéer samtidigt som jag läste flera artiklar om nomader som förlorade sina djur på grund av torkan. De tvingas flytta in till städerna där de blir som flyktingar i sitt eget land”, säger han.

Mohamed Jimale har själv tillbringat delar av sin uppväxt som nomad i Somalia. För sex år sedan kom han som 24-åring som flykting till Sverige.

I våras började han bygga sitt bolag och i juni sa han upp sig för att satsa på det på heltid. 

Nu har Ari farm byggt en getfarm utanför Mogadishu där man anställer nomader som blivit av med sina djur. I nuläget jobbar fyra personer på gården men planen är att anställa 20 personer med full kapacitet.

“Det är vår pilotfarm som vi byggt för att testa idén. Målet är att kunna bygga flera gårdar runt om i Somalia framöver”, säger han.

Målet är alltså att ge nomader ett jobb som de kan, och samtidigt bidra positivt till Somalias ekonomi. Getterna köper Ari farm in av nomader till ett pris som ligger över marknadspriset.

“Om du köper en get så blir det din get helt och hållet, och alla killingar som den får blir dina. Då får du en möjlighet att sälja killingarna via appen till andra kunder, eller på den befintliga boskapsmarknaden i Somalia. På så sätt är det inte bara en rolig och bra grej, utan det kan även bli en lönsam investering för den som köper geten”, säger han.

Enligt Mohamed Jimale finns det en stor potential eftersom boskapsmarknaden står för 40 procent av Somalias ekonomi.

Ari farm tjänar pengar på varje djur som sälj och tar en provision på alla djur som säljs vidare via appen. Utöver det får bolaget in pengar på att sälja mjölk och andra produkter från djuren.

Just nu strömmar kunderna in, en i timmen, enligt Mohamed Jimale. Så nu måste gården köpa in fler getter för att möta efterfrågan. Kapaciteten finns. Efter pitchen på Sthlm tech meetup berättar Mohammed Jimale att han haft intressanta samtal.

Vill du ta in externt kapital?

“Det är ingenting som jag behöver just nu, men jag har pratat med investerare som inte bara tänker på vinst utan också socialt. Vi kan tänka oss det framöver om vi hittar rätt person. På så sätt skulle vi kunna expandera snabbare. Men målet med pitchen var att presentera oss och att få fler kunder”.

Bolaget ska också pitcha en gång till på det kommande eventet Stockholm tech fest i början av september.

Läs mer