Miljardutdelning säkrar Gullspång invests startup-investeringar

Miljardutdelning säkrar Gullspång invests startup-investeringar

Bröderna Brandberg. Från vänster: Erik, Magnus och Gustaf.

Johanna Ekström

Reporter

Nu fördelas miljarderna efter familjen Brandbergs försäljning av kameraövervakningsbolaget Axis.

I februari förra året sålde familjen Brandberg, med 73-årige Christer Brandberg i spetsen, sitt kameraövervakningsbolag Axis till japanska Canon.

Affären på totalt 23,6 miljarder kronor var en av de största i Europa inom tekniksektorn det året. För familjen Brandberg, som var storägare, betydde det en jackpott på 3,4 miljarder kronor.

Sedan dess har hans söner Erik, Magnus och Gustaf Brandberg via stiftelsen Gullspång invest börjat investera i startups. Något som Breakit har skrivit om tidigare.

Nu skriver Dagens industri i pappersutgåvan att i princip hela vinsten från försäljningen delades ut ur familjebolaget Inter indu för ett par månader sedan, totalt rör det sig om drygt 2 miljarder kronor.

Utdelningen motsvarar över 2 miljoner kronor per aktie. En som gynnats av det är Christer Brandbergs exfru Elisabeth Jancke Brandberg, som med 29 procent av aktierna får en utdelning på 601 miljoner kronor, skriver Di.

En miljard av vinsten går vidare till moderbolaget Isac Brandberg, som ägs gemensamt av Christer, Erik, Magnus och Gustaf Brandberg. I och med utdelningarna är Inter indus enligt Di nu i princip tömt på pengar.

Eftersom Isac Brandberg (bolaget är döpt efter Christer Brandbergs farfar, som var lanthandlare i samhället Gullspång) är moderbolag till Gullspång invest innebär det sannolikt nya pengar för techinvesteringar.   

Hittills har Gullspång invest, som gör långsiktiga och “värderingsdrivna” investeringar, bland annat riktat in sig på utbildningsområdet med investeringar i bland annat digitala matteprovsbolaget Edqu och i läxhjälpsbolaget My Academy.

Gullspång invest har också riktat in sig lite extra på mat och energi med investeringar i bland annat Mat.se och smarta matpåsen Ifoodbag. 

Läs fler artiklar
LÄS MER