Sök

Här är svenska bitcoin-grävaren KNC Miners nya ägare

KNC Miner

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Nu står det klart vem som har köpt svenska KNC Miner.

Vid lunchtid på måndagen stod det klart att den svenska bitcoingrävaren KNC Miners konkursbo sålts. Vem som köpt bolaget ville konkursförvaltaren Nils Åberg däremot inte avslöja. 

”Det jag kan säga att det rör sig om en villkorad överlåtelse att vissa villkor måste gå igenom”, sade han till Breakit.

Men nu avslöjas vem som är köpare av bolaget. Konkursförvaltaren för KNC Miner har ingått ett rörelseöverlåtelseavtal med det svenska nybildade bolaget Gogreenlight.

Köparen kommer driva datacenter med återvinning av värmen, vilket beskrivs som en miljövänlig och kostnadseffektiv teknik med framtiden för sig.

”Jag är glad att vi fått ett överlåtelseavtal på plats med en seriös köpare med spännande planer för framtiden. Nu hoppas jag att de utestående villkor som finns kan uppfyllas snart, så att köparen kan tillträda verksamheten”, säger konkursförvaltaren Nils Åberg.

Överlåtelsens genomförande är beroende av att vissa villkor uppfylls, precis som Breakit tidigare har rapporterat.

"Det gäller framförallt för köparen att knyta upp vissa avtal som behövs för att driva verksamheten. Det handlar främst om avtal med driftleverantörer”, säger Nils Åberg och fortsätter:

”Jag hoppas att de kommer att vara uppflyllda snart så att affären kan genomföras."

Hur mycket bolaget betalar för KNC Miner vill Nils Åberg, konkursförvaltare, däremot inte avslöja.

"Det kommer att bli offentlig senare om och när en överlåtselse går igenom. Just nu går jag inte ut med den informationen", säger han till Breakit.

Hur stor är sannolikheten för att affären går igenom?

”Den är god".

Det är entreprenören Sten Oscarson står bakom det nystartade bolaget Gogreenlight som nu ser ut att ta över KNC Miners verksamhet och datacenter. 

Han har drivit bolaget Borderlight, som levererar it-tjänster till stat och kommun, i 16 år. Sten Oscarsson, som själv är ensam ägare till både Borderlight och nystartade Gogreenlight, är övertygad om att han kan göra bitcoin-gruvan i Boden mer effektiv och därmed mer lönsam.

”Vi bygger en helt annan infrastruktur, där vi kommer att återvinna nära 100 procent av den energi som förbrukas”, säger han till Breakit. 

Vad kan du själv om bitcoin?

”Jag kunde inte så mycket innan jag började titta på detta. Men detta är ett sätt att ta vara på den erfarenhet som finns i KNC Miner, som ju är en av få spelare som har kunnat konkurrera på världsmarknaden”.

Övertagandet av KNC Miners verksamhet finansierar han med egna medel. Inga externa investerare eller finansiärer uppges vara inblandade. 

Köparen har ingen koppling till tidigare ägare eller investerare i KNC-konkursen.

Läs mer