Acconeer tar in 60 miljoner till strömsnål radar - siktar på börsen

Acconeer
Acconeer tar in 60 miljoner till strömsnål radar - siktar på börsen

Grundarna Mats Ärlelid och Mikael Egard samt vd:n Lars Lindell. FOTO: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Techbolaget Acconeer i Lund utvecklar en ny typ av strömsnål radar, som kan användas i mobiltelefoner. Företaget har en Fingerprint-chef i styrelsen - och plockar nu in 60 miljoner i riskkapital.

Acconeer har sina rötter vid Lunds Tekniska Högskola. Grundarna Mats Ärlelid och Mikael Egard var tidigare forskare där i nanoelektronik och bolaget knoppades av från universitet 2011 då teamet började förstå den kommersiella potentialen.

Tekniken kan beskrivas såhär: Acconeer har lyckats ta fram en radar som är fem millimeter bred, fem millimeter lång och en millimeter hög - mycket mindre och därmed mer strömsnål är det som finns på marknaden idag.

Med teknikens hjälp går det till exempel att bestämma avstånd på ett mer exakt sätt.

"Vår målsättning är i slutändan mobiltelefoner, där vi tror att vår komponent kan bli väldigt användbar vid till exempel ansiktsigenkänning och gest-styrning. Men det finns många andra tillämpningsområden. Allt från robotdammsugare till drönare", säger bolagets vd Lars Lindell.

Bolaget backas av en rad erfarna personer ur det svenska näringslivet. Huvudinvesterare är investmentbolaget BGA Invest - med den skånske affärsmannen Bengt Adolfsson vid rodret.

Han var tidigare storägare till sängföretaget Hilding Anders.

I Acconeers styrelse finns dessutom Tord Wingren, tidigare styrelseledamot i ett annat svenskt hårdvarubolag: Fingerprint Cards. Även Fingerprints nuvarande sälj- och marknadschef Thomas Rex sitter i Acconeers styrelse.

Nu kan Breakit berätta att Acconeer precis har tagit in en färsk runda riskkapital på 60 miljoner kronor.

"Vi siktar på 50 miljoner, men intresset var så pass stort att vi höjde till 60 miljoner. Pengarna ska användas bland annat till att ta fram en kommersiell produkt. Hittills har vi tagit fram en fungerande prototyp", säger Lars Lindell.

Dessutom siktar företaget på en börsnotering, något som Nyemissioner.se var först med att rapportera om. Enligt sajten hade Acconeer fram tills i mars i år tagit in 40 miljoner kronor i kapital och lån. I och med den nya rundan har företaget alltså fått in 100 miljoner totalt sedan starten.

Lars Lindell säger till Breakit att planen för en notering är första halvåret 2017.

Uppdaterat: Här kan du läsa om de hemliga investerarna bakom bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER