Joel Svensson ville ge sin mamma ett jobb – startade Partykungen

Partykungen

Joel Svensson och mamma Eva. Foto: Privat

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Historien om nätbutiken Partykungen började med att Joel Svensson, 29, ville ge sin mamma ett jobb.
Fem år senare har företaget 15 anställda och närmar sig en omsättning på 70 miljoner kronor.

Den som letar efter saker till maskerader och andra fester lär inte bli besvikna när de surfar in på Partykungens webbsida. På fem år har Joel Svensson byggt upp en framgångsrik näthandel som förra året omsatte 40,5 miljoner kronor med en vinst på 5,5 miljoner kronor.

Joel Svensson har alltid varit företagsam. De som är födda under 80-talet liksom undertecknad själv, minns kanske webbcommunityn Silverplanet, som seglade upp som ett alternativ till Lunarstorm i början av 2000-talet. Den sajten stod Joel bakom tillsammans med en kompis - och allt sköttes från en hemmasnickrad webbserver.

“Jag tror att jag var 15 år då. Jag tycker inte riktigt om att kalla mig entreprenör för det låter så generellt. Men jag har alltid gillat att driva saker framåt”, säger han.

Denna egenskap förenad med en stor kärlek till mamma Eva  fick honom att vilja starta sin egen affärsverksamhet. Eva Svensson var nämligen arbetslös och Joel ville hjälpa henne att hitta en sysselsättning.

“Hon mådde inte bra av att gå hemma så när hon fyllde 50 år fick hon ett presentkort där det stod att hon skulle få ett jobb. Hon har tagit hand om mig sedan jag var liten så det var inte mer än rätt att jag skulle hjälpa henne. Dessutom visste jag ju vad hon gick för”.

När han överlämnade presenten var han inte helt hundra på vad jobbet skulle bestå av. Först var tanken att sälja barnkläder över nätet men sedan bestämde han sig för att satsa på något han kunde mer om - valet föll på maskeradkläder.

Joel Svensson och hans vänner både arrangerade och gick ofta på temafester och hade upptäckt att utbudet av festprylar var väldigt skralt. I november 2009 lanserades Partykungen. Från början var det bara Joel och hans mamma.

“Det var en win win för oss båda. Mamma blev jätteglad och hon har fortfarande presentkortet från födelsedagen inramat i en tavla”.

I dag företaget 15 anställda - och Eva Svensson är fortfarande en av dem.

“Hon står och packar paket och är den som är snabbast av alla. Men att anställa en nära familjemedlem är ändå ingenting jag rekommenderar någon annan. Man vet ju var man har varandra men det kan också bli påfrestande att umgås hela dagarna. Nu när vi är lite större så ses vi ju dock inte lika ofta, utan mest på luncherna”.

Genom åren har Joel Svensson träffat en del människor som varit intresserade av att investera i Partykungen. Men hittills har företaget växt utan kapital utifrån - även om det bitvis varit riktigt tufft.

“Det tog ungefär två år innan vi kom igång ordentligt. Första året kändes ganska tungt, jag hade lagt alla mina sparpengar på företaget. Under sommaren andra året så kände man att vänder det inte snart så vet jag inte hur det ska gå”.

Men så kom hösten och Halloween och då vände allting. Och det är ingen tvekan om att Halloween fortfarande är Partykungens bästa vän - inför förra årets amerikanska högtid packades 5.000 paket på en dag. Det kan jämföras med gårdagens ungefär 600 paket. Men företaget säljer även alla möjliga bartillbehör, sexleksaker, hushållsprylar och mycket annat.

“Just maskeradsortimentet står för ungefär hälften av omsättningen. Vi är ju drivna av högtider som halloween, jul, studenten och midsommar. Men mer än en tredjedel är av sortimentet är också presentartiklar som du kan köpa året runt”.

Målet är att omsätta 70 miljoner kronor under 2015 - vilket Joel Svensson tror att företaget kommer att klara. Planen är att expandera och lansera “Partyking” till Norge, Danmark och Finland. Tanken på en fysisk butik är heller inte helt främmande.

“Vi har tittat på det ganska nyligen, det vore jättekul att prova. Vi för diskussioner med köpcentrum som ligger nära”, säger Joel Svensson.

Googles nya stora uppdatering, den så kallade “Mobilegeddon”, tvingar också Partykungen att mobilanpassa sin sajt.

“Vi är lite stressade över det, även om nästan ingen av våra konkurrenter har det än heller. Men det är absolut på gång".

LÄS MER: Därför måste svenska e-handlare ta rygg på H&M för att överleva

Läs mer