Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svenske Lars Wingefors ska börsnotera THQ Nordic

Artikel bild
Lars Wingefors. Foto: Press

Det svenska spelbolaget bakom titlar som Darksiders och Titan Quest gjorde 51 miljoner i vinst förra året. Nu siktar grundaren Lars Wingefors på börsen - och passar på att byta namn på firman.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Bolaget hette tidigare Nordic Games men byter idag, fredag, namn till THQ Nordic. Företaget har sina rötter i en verksamhet som Lars Wingefors startade som 16-åring hemma i studentlägenheten i Karlstad.

“Nordic Games är ett namn jag har levt med sen jag började med spelförsäljning på postorder 1993. Men det är ett ganska generiskt namn, vilket innebär att det ibland förväxlas med andra företag”, säger Lars Wingefors.

THQ var tidigare namnet på ett amerikanskt spelbolag, noterat på Nasdaq-börsen, som gick i konkurs 2012. Lars Wingefors företag köpte efter konkursen loss varumärket THQ, samt rättigheterna till en lång rad av bolagets speltitlar.

“Vi har märkt att de flesta av våra spelare associerar oss med THQ:s gamla titlar. Då blir det logiskt att använda deras varumärke”, säger Lars Wingefors.

THQ Nordic omsatte under förra året 218 miljoner kronor och gjorde en vinst efter skatt på 51 miljoner. Bolaget har egna utvecklingsstudios men agerar också spelutgivare till titlar som andra studios utvecklar. 

Bolaget har en utvecklingsstudio i österrikiska Wien, en studio i Tyskland i form av Grimlore Games samt en i USA: Rainbow studios.

Koncernen har cirka 80 anställda och runt 250 externa utvecklare på kontrakt. 

Bland de mest kända titlarna märks Darksiders, Titan Quest och ELEX - alla tre i rollspelsgenren. Moderbolaget har sitt huvudkontor i Karlstad.

“Vi är ju ett svenskt spelbolag lite som Starbreeze och Paradox, men vi har flugit lite under radarn eftersom vi inte har något stort utvecklingskontor i Sverige. Ett eller några sådana mindre kontor kan dock bli aktuella framöver”, säger Lars Wingefors.

Bolaget förbereder nu en notering på Stockholmsbörsens First North-lista.

"Vi har en stabil verksamhet med bra kassaflöden, känner att vi har fått vår affärsmodell bekräftad och vill ta nästa steg, då vill vi ta in kapital till det. Vi tror också att det finns intressanta förvärv, och föredrar att göra det med aktiekapital än genom att belåna oss", säger Lars Wingefors.

Vad har ni för tidsplan för noteringen?
“Vi jobbar på förberedelserna. Inom en inte en alltför avlägsen framtid hoppas vi kunna utannonsera mer detaljer om det”.

Transparens: Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs mer