Sök

Recorded Future öppnar upp om relationen med CIA och Google

Recorded FutureGoogle VenturesCIA

Christopher Ahlberg, vd och medgrundare av Recorded Future Foto: Press

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Techbolaget Recorded Future förutspår terrorhot och nätattacker. Nu berättar medgrundaren Christopher Ahlberg om hur det är att driva säkerhetsbolaget och hur han lyckades få CIA och Google som investerare.

Det är över ett år sedan vi senaste skrev om Göteborgs-bolaget Record Future. Bolaget hade då tagit in 104 miljoner kronor från CIA:s investeringsbolag In-Q-Tel och Google Ventures, som numera heter GV.

Grundarna Christopher Ahlberg, Staffan Truve och Erik Wistrand gjorde då ingen väsen av rundan – precis som när de grundade Recorded Future 2009.

I det tysta har grundarna byggt upp säkerhetsbolaget Recorded Future i Boston och utvecklat en sorts avancerad sökning av internet. Med sina verktyg kan bolaget ge sig ut på det som kallas "the dark web".

"Vi hjälper våra kunder att hålla koll på eventuella cyberhot, potentiella virus eller på personer som vill ta sig in i deras datorsystem", säger han via Skype.

Kunderna finns runtom i världen och är alltifrån myndigheter och underrättelsetjänster till stora banker, företag och sociala mediebolag. 

"Vi tar oss in på ställen där en enkel webbsökare inte kan. Med våra program kan vi exempelvis ta oss in i olika chattforum på olika språk och vi kan alla språk som dåliga nyheter händer på", säger han.

Språken är kinesiska, farsi, arabiska, ryska, spanska, franska och engelska.

I medierna har Recoded Future redan uppmärksammats för att lyckats spåra hot från IS på Twitter. Och det är tack vare säkerhetsbolagets olika avancerade algoritmer som utvärderar all information som databasen får in.

“Om en bank, som är vår kund, nämns i ett kinesiskt forum snappar våra program upp det automatiskt. Det är ett maskineri som jobbar dygnet runt”, säger Christopher Ahlberg.

Vilka kunderna är vill han inte avslöja, men det är inte vilka som helst – att köpa en tjänst från Recorded Future innebär en årsavgift på minst 1 miljon kronor.

"Vi är lite kinkiga på den biten. Om jag säger att bland våra kunder finns de fyra största bankerna, de fyra största sociala medierna och de tre största underrättelsetjänsterna i världen, så tror jag att du kan gissa vilka de är", säger Christopher Ahlberg - som vägrar bekräfta mina gissningar.

Att kunna visa upp en mängd data begripligt har alltid intresserat Christopher Ahlberg. När han var student på Chalmers skrev han ett examensarbete om ämnet, vilket ledde till han startade dataanalysbolaget Spotfire 1996. Det blev ett framgångsbolag som såldes till det amerikanska mjukvarubolaget Tibco 2007 för 195 miljoner dollar.  

"Med Recorded Future blev det annorlunda. Här letar vi och tar fram relevant data. Efter några år insåg vi att det här med cybersäkerhet är rätt häftigt och att det fanns en efterfrågan även hos de stora bolagen och inte bara hos underrättelsetjänster", säger Christopher Ahlberg.

När jag frågar om han är på semester utbrister han:

"Nej, för fan, jag har ingen semester, det har jag inte haft på år och dag. Jag jobbar härifrån och även med dotterbolaget i Göteborg."

Dotterbolaget omsatte 29 miljoner kronor under fjolåret och gjorde ett resultat på 115.000 kronor. 

"Men det är ju ett utvecklingsbolag och är inte lika roligt som det globala. Men visst går det bra för dotterbolaget ändå", säger Christopher Ahlberg och ler.

På frågan om hur det globala omsätter säger han på bred göteborgska:

"Fördelen med att ha eget företag är att man faktiskt får ha vissa uppgifter för sig själv."

"Jag kan ju säga att vi växte med mer än 100 procent förra året och kommer nog göra det här året också."

Enligt Christopher Ahlberg har Recorded Future inga direkta konkurrenter utan det handlar mer om enskilda personer som försöker analysera data. 

"Men det är väl en tidsfråga när ett liknande bolag som vi har dyker upp", säger han. 

Sedan starten har Recorded Future tagit in fyra riskkapitalrundor – där Google Venture och CIA:s investeringsbolag In-Q-Tel varit med i samtliga. Totalt har Recorded Future tagit in 32 miljoner dollar, vilket motsvarar 270 miljoner kronor.

"Vi har faktiskt inte rört de 104 miljoner kronorna som vi tog in förra året. De finns kvar på banken och vi har kunnat finansiera allt själv", säger Christopher Ahlberg.

Hur fick du dessa jättar att hoppa in i en nystartad startup?
"Personerna från In-Q-Tel var gamla kunder från när jag hade Spotfire. Vi vände oss till dem och berättade vad vi höll på med. De tyckte att det lät spännande med cybersecurity-svängen och hoppade på direkt", säger han och fortsätter:

"Med Google Ventures var det så att jag var på Starbucks i Harvard square när jag blev introducerad för Rich Miner och Bill Maris (grundarna av Google Ventures). Det sa bara klick och vi hade Google hemma."

Han säger att investerarna är viktiga - men att företagandet i slutändan handlar om en enda sak: Att skapa intäkter.

"De har hjälpt oss att utveckla bolaget, men i slutändan är dollarn alltid grön, pengar är alltid pengar."

Läs mer