Åklagaren om Rebtel-härvan: "Det kan röra sig om förskingring"

Rebtel

Foto: TT/Mikael Fritzon/Thomas Winje

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

I tisdags avslöjade Breakit att telefonbolaget Rebtel blivit utsatt för något form av ekobrott. Nu har vi grävt vidare.

Det var under tisdagen som vi kunde berätta att telefonbolaget Rebtels ägarbolag polisanmält en person. Bolaget ska ha upptäckt "otillbörliga transaktioner" som den misstänkte, som inte ska vara en medarbetare, ska ha gjort. 

Exakt vad "otillbörliga transaktioner" innebar i praktiken framgick däremot inte.

Magnus Larsson, som är vd för dotterbolaget Rebtel Network, sa då till Breakit att en polisanmälan gjorts omedelbart efter att transaktionerna upptäckts "för några månader sedan". 

Nu har Breakit fått en del nya uppgifter kring vad som kan ha hänt.

Polisanmälan ska ha gjorts i början av juni och en förundersökning har inletts. Vad brottsrubriceringen är har dock inte fastställts än.

"Vi håller det öppet just nu. Men det kan röra sig om förskingring, trolöshet mot huvudman eller annat liknande brott som faller in i otillbörliga transaktioner", säger Thomas Lönnelid, åklagaren som leder förundersökningen och tillägger:

"Jag inväntar fortfarande mer material och handlingar." 

Åklagaren förklarar vidare att det är fler pusselbitar som måste läggas ihop innan en rubricering kan sättas. 

"En sak är hur penningströmmen har gått till och till vem eller vilka pengarna har gått till", säger Thomas Lönnelid. 

Hur mycket pengar det rör sig om eller hur bevisläget ser ut är inget åklagaren vill gå närmare in på i dagsläget.

"Jag har en del uppgifter som ska kollas upp och så inväntar jag på mer handlingar. När de kommer kan jag inte gå in på", säger Thomas Lönnelid. 

Varför är du så förtegen kring fallet? 

"Det råder en pågående förundersökning. I all brottslighet som har med ekonomi att göra finns uppgifter som bara inte får komma ut. Rubricering kan vara en sådan, eftersom då kan man koppla ihop vem som har gjort vad. Det kan skada hela utredningen", säger Thomas Lönnelid. 

Rebtel grundades av Hjalmar Winbladh och Jonas Lindroth som ett ip-bolag. I januari lanserade bolaget sin nya tjänst Rebtel Calling, som låter människor ringa utlandssamtal till lokala priser, utan att vara beroende av mobilnätet eller wifi. 

Vet du mer? Tipsa oss på tips@breakit.se. 

Läs mer