Sök

Familjen Lundin investerar i VR-startup genom hemligt bolag

SvrviveVostok New Ventures

Delar av VR-startupen Svrvive samt Ian Lundin, ordförande Lundin Petroleum. Foto: Pressbild samt Tomas Oneborg / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Familjen Lundin som gjort sig en förmögenhet i oljeindustrin har i hemlighet investerat den i svenska VR-startupen Svrvive, kan Breakit avslöja.

För en vecka sedan kunde vi berätta att den nystartade virtual reality-studion Svrvive stängt en finansieringsrunda på 15 miljoner kronor.

Bolaget, som grundats av Faviana Vangelius, Hampus Granberg, Pontus Petterson samt venture builder-bolaget Svärd von Heijne, värderades i affären till 50 miljoner kronor – men vem eller vilka som stod bakom finansieringen ville bolaget inte avslöja.

Allt som sades var att det rörde sig om ett ”internationellt riskkapitalbolag”.

Nu har Breakit tagit del av handlingar som visar att lejonparten av kapitalet kommer från ett till synes okänt riskkapitalbolag som heter Back in Black Capital.

Bolaget har skjutit in 14,5 miljoner kronor i Svrvive – resterande 500.000 kronor kommer från Vostok New Ventures-profilerna Per Brilioth, Björn von Siwers samt Mats Carlsson på Pareto.

Vilka är då Back in Black Capital?

För den som googlar på namnet dyker inte speciellt mycket upp. Bolaget saknar hemsida, är registrerat på ön Guernsey och nämns enbart i förbifarten i någon enstaka artikel.

Men enligt källor till Breakit rör det sig om bolag med täta kopplingar till representanter för investmentbolaget Vostok New Ventures och familjen Lundin, som bland annat står bakom börsnoterade Lundin Petroleum. Familjen var också tidigare storägare i Vostok Nafta.

Uppgiften att familjen Lundin investerat i Svrvive bekräftas av Johan Svärd, som via bolaget Svärd von Heijne, är en av grundarna till Svrvive.

Han berättar att Per Brilioth och Björn von Sivers på Vostok New Ventures är de som har skött förhandlingarna – men att Back in Black Capital inte har några övriga kopplingar till Vostok New Ventures.

I stället kommer pengarna bakom Back in Black från familjen Lundin, samt från andra privatinvesterare.

”De fokuserar på mindre investeringar och tidigare skeden än Vostok New Ventures. De är inte speciellt publika av sig, vilket är anledningen till att vi inte ville gå ut med att de är vår investerare. Men samtidigt visste vi att de som är flitiga och tillräckligt drivna förr eller senare kommer att hitta detta”, säger Johan Svärd.

Johan Svärd berättar att förhandlingarna gick väldigt snabbt.

”För oss känns det är superbra, speciellt ur långsiktigt perspektiv. De har väldigt starka finansiella resurser bakom sig.”

Exakt vilken roll Per Brilioth, som är vd på Vostok New Ventures, och Björn von Sivers, analytiker på Vostok Emerging Finance, har i Back in Black framgår däremot inte. Björn von Sivers kommer dock att ta plats i Svrvives styrelse, å investerarnas vägnas.

Hur stort kapital Back in Black förvaltar har dock ingen av parterna velat kommentera.

Breakit har sökt Per Brilioth.

Läs mer