Sökbolaget Eniro tar hjälp av startups för att ta sig ur krisen

Sqore Eniro
Sökbolaget Eniro tar hjälp av startups för att ta sig ur krisen

Breakit

Eniro sparkade på onsdagen var tionde anställd. Nu tar företaget hjälp av unga techbolag och för att vända trenden.

Den svenska sökspecialisten Eniro, som konkurrerar med Google, meddelade under gårdagen att man sparkar var tionde anställd som ett led i företagets omstrukturering. Bolaget har lidit av en minskad marknad inom allt från kataloger till telefonupplysningstjänster.

För att få fart på nya affärer ska bolaget nu lansera en tekniktävling, Eniro Tech Challenge, där man hoppas hitta nya succéer.

”I dag finns mängder av drivna och duktiga entreprenörer runt om i hela världen som ständigt kommer med nya spännande lösningar och teknologier. Det är kraften i dessa människor vi vill nå”, uppger kommunikationsdirektör Christer Lundin.

Eniros förhoppning är att tävlingen skall leda till att bolaget lockar till sig nya drivande personer som bidrar till företagets olika tjänster.

”Vi tror att vi har ett spännande erbjudande till dessa drivna personer. Vi har en stor säljkraft, starka varumärken och miljontals unika besökare varje vecka”, säger Christer Lundin.

Eniro har tidigare haft ett samarbete med startup-bolaget NDrive i Portugal som tillhandahåller en teknisk plattform för en navigationsapp.

"Från att vi var överens om samarbetet tog det endast tre månader tills vi var på marknaden med Eniro Navigation som idag finns i Danmark, Norge, Polen och Sverige. Det har blivit en stor succé. Med denna tävling vill hitta nya succéer", säger Christer Lundin.

Ambitionen är att såväl svenska som internationella bolag skall vara med i tävlingen. När det gäller internationella bolag är det fokus på idéer och bolag som kanske inte hade orkat att lansera i Skandinavien för egen maskin.

”Tävlingen görs i samarbete med Sqore som arbetar med öppen innovation. De har ett stort nätverk runt hela världen där vi kommer vara extra intresserade av att nå ut till techhubs över hela världen”, säger Christer Lundin.

Tanken är inte att Eniro skall bli aktieägare i de bolagen som är med i tävlingen utan istället handlar det om att locka till sig nya intressanta partners.

Tävlingen startar nu och kommer att pågå till i slutet av juni då en vinnare skall presenteras. De bolag som anses mest intressanta når en final, där de kommer att få presentera sin tjänst i likhet med vad innovatörer gör på tv-programmet Draknästet. Juryn skall bestå av prominenta personer inom näringslivet. Vilka som är med är dock hemligt.

”Det kommer vi att återkomma till längre fram. Nu är det fokus på att nå intressanta startups”, avslutar Christer Lundin.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER