Startupen Greta får in nytt kapital från tysk doldisinvesterare

Greta

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Greta.io, som utvecklat en ny teknik som gör webbsidor snabbare, tar in 9 miljoner kronor, kan Breakit avslöja.

Det Stockholmsbaserade bolaget Greta har tagit fram en mjukvara för distribution på nätet. Bland annat hjälper bolagets teknik webbplatser att hantera tillfällen då de får in stora mängder trafik samtidigt.

Bolaget bildades i mars förra året av Anna Ottosson, Victor Ginsburg Müller och Dennis Mårtensson och tog bara månader efter start in drygt 2 miljoner kronor i kapital från tio olika affärsänglar.

Bland investerarna finns kända namn som TAT-grundare Hampus Jakobsson, Videoplaza-grundaren Alfred Ruth och Sophia Bendz på Atomico.

Nu avslöjar dokument som Breakit har tagit del av att bolaget tar in ytterligare 9,4 miljoner kronor. Rundan har letts av det Berlin-baserade och nystartade riskkapitalbolaget Blue Yard Capital. Bland investerarna återfinns även personer som deltog i förra rundan, som den Londonbaserade ängelivesteraren Jeremy Yap - som också investerat i svenska startupen Mapillary.

I transaktionen värderas Greta.io till nära 40 miljoner kronor.

I sin årsredovisning, som gäller för mars till december 2015, skriver bolaget att de troligtvis kommer ta in ytterligare kapital i slutet av 2016 för att säkra driften kommande år.

Bolaget nämner också att de potentiella risker som de ser med verksamheten är långa säljprocesser, att det tar “lång tid att utbilda marknaden” om en ny produkt samt att det finns en risk att etablerade aktörer kommer med en liknande tjänst.

Förra året omsatte Greta noll kronor och gjorde av med en halv miljon kronor.

Breakit har sökt Greta.io för en kommentar, men bolaget har inte återkommit.

Läs mer