Limes Audio får högtalare att låta bättre - nu tripplas omsättningen

Limes Audio

Sandra Finér, vd för Limes Audio, och grundaren Fredrik Lindström i bakgrunden. Foto: Sara Lindh

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Startupen Limes Audio från Umeå fortsätter att växa starkt i USA. Nu har även Asien och Europa fått upp ögonen för teknikstartupen – som ökade omsättningen med 200 procent i fjol.

Det är Limes Audios patenterade mjukvara Truevoice som har lockat bolag i främst USA att använda produkten. Den får olika högtalarsystem att låta bättre. Tekniken integreras i kundernas produkter och tvättar bort ekon, brus och burkigt ljud som försämrar hörbarheten.

Det går bra för teknikföretaget, som är baserat i Umeå. Bara i våras kunde Breakit berätta att Limes Audio tog in 20 miljoner kronor.

Nu visar årsredovisningen för 2015 att techbolaget har tripplat sin omsättning, från 5 miljoner kronor 2014 till närmare 15 miljoner i fjol.

En förklaring till ökningen är de nya kunderna och de "hemliga utlandsprojekten", som Sandra Finér, vd för Limes Audios, inte vill gå in på. En annan orsak är stigande licensintäkter.

"Det vill säga när vi får betalt per såld produkt som har vår mjukvara TrueVoice i sig, och då handlar det om affärer vi vunnit sedan tidigare”, säger Sandra Finér.

Bara i år har bolag från Kina tillkommit i kundregistret, men också "ett stort bolag” i Europa.  

Att Sandra Finér inte vill berätta så mycket om bolagets nya produkter och dess kunder beror dels på önskemål från kunderna och dels på att produkterna ännu inte nått marknaden.

Startupen visade dock en förlust på 2,4 miljoner kronor förra året.

"Att vi gör en förlust är helt enligt plan då vi kontinuerligt anställer medarbetare och bygger bolaget. Enligt budget så når vi lönsamhet 2017 även om det är svårt att sia långt in i framtiden inom ett startup-bolag" säger Sandra Finér.

Limes Audio grundades 2007 av Fredric Lindström och Christian Schüldt som då doktorerade inom signalbehandling.

Läs mer