Silicon Valley-startup vill bygga självförsörjande ekoby i Sverige

Breakit - Silicon Valley-startup vill bygga självförsörjande ekoby i Sverige

Så här ser Regen Villages och arkitektbyrån Effekts ekohus ut. Foto: Regen Viollages/Effekt

Johanna Ekström

Reporter

Den amerikanska startupen Regen Villages vill bygga hundra självförsörjande bostäder i Lund.

Silicon Valley-bolaget Regen Villages, som har som långsiktigt mål att bygga ekobyar runt om i världen, har påbörjat ett första pilotprojekt i holländska Almere. Näst på tur står Sverige och Lund, skriver sajten 8till5.se.

Regen Villages ekobyar producerar sin egen mat, tar hand om det egna avfallet och generarar egen el.

Bolagets vd James Erlich säger till sajten att Lund passar bra delvis på grund av närheten till universitetet.

“Lund är vackert. Det finns ett fantastiskt internationellt universitet med 350 års historia. Lantbruks- och teknikfakulteten är utmärkta”.

“Dessutom är det nära till Max IV och vetenskapsparken, med snabbtåg till Stockholm och Köpenhamn”, säger han.

Idén till bolaget fick James Ehrlich när han pluggade på Stanford och deltog i en tävling där studenterna skulle bygga solenergihus, som skulle vara billiga och väldesignade.

“Vi utgår från både arkitektur och teknik. Det vanliga är annars att en grupp individer eller familjer går samman för att starta en ekoby. Det är jättebra, men tar ofta flera år. Vi tror inte att planeten har så lång tid”, säger James Erlich till 8till5.

Husen består av fyra moduler med 25 bostäder i varje. Mellan modulerna finns grönområden med plats för odlingar och fiskbassänger.

Regen Villages, som samarbetar med den danska arkitektbyrån Effekt, finansieras av privata investerare och EU-pengar men söker ytterligare finansiering. Totalt vill bolaget få in 25 miljoner euro, motsvarande 240 miljoner kronor, till projektet i Holland.

Läs fler artiklar
LÄS MER