Svenska DJ-appen Pacemaker tar in 8,7 miljoner kronor i riskkapital

Spintop Ventures Pacemaker Apple Watch
Svenska DJ-appen Pacemaker tar in 8,7 miljoner kronor i riskkapital

FOTO: Pacemaker-teamet.

Sara Lindmark

Reporter

Pengarna har gått till att utveckla DJ-appen som finns med i Apple Watch när klockan börjar säljas världen över på fredagen.

Med Pacemaker kan vem som helst bli DJ för en kväll och mixa sin Spotify-musik i samband med hemmafesten. Bolaget har tagit fram ett gränssnitt för att visualisera upplevelsen av att vara DJ - utan att användaren riktigt behöver lära sig hantverket.

Appen finns sedan tidigare till Ipad och nu tar det svenska techbolaget ytterligare ett stort kliv - rakt in i nya Apple Watch.

Trots att klockan enbart fungerar med Iphone (5 eller senare version) och Pacemaker hittills bara funnits för Ipad, så har det svenska techbolaget ändå blivit utvalt av Apple att finnas med från början.

“Det är ganska spektakulärt i sig att vi är med, och ett extremt högt betyg för oss som utvecklare. Det är sjukt kul att vara med”, säger Jonas Norberg, medgrundare och vd på Pacemaker.

Under ett par månaders tid har han och resten av teamet slitit hårt för att utveckla appar till både klockan och Iphone. På torsdagen kom han till Breakits redaktion för att själv visa upp och demonstrera den nya produkten.

“Vi har gjort extremt mycket på kort tid. Och i förrgår (läs tisdag) smög vi ut vår Iphone-app på Appstore. Det här är den första produkten där användaren inte mixar själv utan det är en autopilot - DJ-Mållgan - som sitter i appen och drar på effekten", säger Jonas Norberg.

Namnet DJ-Mållgan kommer av Alfons Åberg hemliga kompis. Det är alltså en automatisk funktion som hela tiden skapar bästa möjliga mix av din låtlista på Spotify. Det enda du behöver göra är att klicka på “Mix playlist”. Det är i Iphoneappen allting händer - men det är klockan som styr.

“Vår ambition med Mållgan är inte att ersätta riktiga DJ:s utan att ge fler möjligheten att skapa mixar. När vi lanserade Ipad-appen så har vi lärt oss att det måste vara ännu lättare, man måste hjälpa användaren mer”, säger Jonas Norberg.

Intresset från investerare har varit stort. På bara några månader har bolaget tagit in 1 miljon dollar (8,7 miljoner kronor) i riskkapital. Det svenska riskkapitalbolaget Spintop ventures har gått in med pengar liksom ängelnätverket Firestarter.

Även musikproducenterna och DJ:arna Richie Hawtin och John Acquaviva som driver Plus Eight Equity Partners har investerat i Pacemaker.

Plus Eight Equity Partners är en fond som investerar pengar åt några av världens största DJ:ar, företrädevis i musiktechbolag.

“Det har gått rekordsnabbt faktiskt. Från början ville vi bara ta in 7 miljoner, men intresset var så stort. John och Rich var de som tog techno-musiken från Detroit till UK, vilket blev starten på rave-scenen i Europa och det utvecklades sen till dansmusik. De är legendarer och bland de hetaste musikinvesterarna i världen”, säger Jonas Norberg.

På fredag är det officiell säljstart för Apple Watch i i USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina, Hongkong och Japan.

LÄS MER: Svenska Lifesum och Pacemaker – handplockade av Apple Watch

Läs fler artiklar
LÄS MER