Pengaregn över Max Martin - plockar ut mångmiljonbelopp

Auddly
Pengaregn över Max Martin - plockar ut mångmiljonbelopp

Max Martin på Polarpriset tidigare i år. Foto: Christine Olsson / TT /

Johanna Ekström

Reporter

Nya siffror visar hur mycket stjärnproducenten tjänade förra året.

Svensken Max Martin är kanske mest känd som stjärnproducent och låtskrivare, med mängder av hits åt olika världsstjärnor på sitt cv. Men som Breakit tidigare rapporterat har han även gjort en rad techinvesteringar.

Han äger bland annat en halv procent i teknikbolaget Zound industries som tillverkar hörlurar, han har investerat i den svenska musikstartupen Auddley samt i den numera nedlagda hårdvarustartupen Pacemaker Tonium.

Nu kan Breakit avslöja hur mycket Max Martin, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, tjänade i sina olika bolag under 2015.

I Martin Sandberg Production, som äger och förvaltar stjärnproducentens musikrättigheter, omsatte han 183 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 57 miljoner kronor.

Det helägda dotterbolaget Mxm Music, genom vilket Max Martin bedriver musikproduktion och förlagsverksamhet, omsatte samtidigt 158 miljoner kronor och gjorde en vinst på 62 miljoner kronor.

Alltså rör det sig om en total vinst på 119 miljoner kronor i de två bolagen. Ur Martin Sandberg production har 100 miljoner kronor slussats via en utdelning till ägarbolaget 2006 i Stockholm. Härifrån har Max Martin plockat ut en vinst på 50 miljoner kronor. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER